Magazin
1835 ogledov

Namig, če kupujete kamin

zivljenje 17.09.13. kamin, foto: shutterstock Shutterstock
Peč kupujte glede na to, kakšen prostor želite ogreti.

"Kaminske peči nam pridejo pogosto zelo prav v prehodnem obdobju, jeseni in spomladi, ko ne uporabljamo centralnega ogrevanja, pa tudi kot dodatno ogrevanje, s katerim lahko znižamo račun za toploto," pravi Slavko Jaklin, strokovnjak za ogrevanje iz podjetja Sojos. Privlačna domačnost lesa, ki počasi gori v peči ali kaminu, je zadnja leta tudi zelo modna, zato se za takšno ogrevanje odloča veliko ljudi.

Za hiše od 10 kilovatov

"Če govorimo o pečeh na les ali pelete, ki ogrevajo toplo vodo za centralno ogrevanje (kotli), bomo za ogrevanje do 150 kvadratnih metrov velike hiše potrebovali peč z močjo 23 kilovatov, 30-kilovatna pa je primerna za večje hiše, ki merijo od 200 do 250 kvadratnih metrov," pravi strokovnjak za ogrevanje. Pri novogradnjah, ki so večinoma tudi bolje izolirane od starih gradenj, so vsi podatki o potrebni moči ogrevanja že izračunani, kar olajša delo.

Enaka pravila veljajo za kaminske peči, ki ogrevajo samo en prostor. "Kamin z močjo od 8 do 10 kilovatov je dovolj za od 50 do 80 kvadratnih metrov velik prostor," meni Jaklin. Pazite, da ne boste izbrali prešibkega kamina ali po nepotrebnem plačali preveč za premočnega. K prodajalcu pridite z merami stanovanja in podatki o kakovosti izolacije. Pri izbiri kaminskih peči je pri končni odločitvi seveda treba vračunati tudi kakovost peči.

Kotli na prisilni vpih

Kotli se razlikujejo predvsem po tem, kako les v njih zgoreva, kar vpliva tudi na izkoristek peči. Po besedah strokovnjaka ima klasična peč na drva od 60- do 70-odstotni izkoristek, peč s prisilnim vpihom od 80- do 90-odstotnega, uplinjevalne peči pa celo več kot 90-odstotnega. "Kljub temu so vse bolj iskane predvsem peči s prisilnim vpihom, saj lahko v njih kurimo raznovrsten les, medtem ko mora biti pri uplinjevalnih kotlih les res zelo suh," razlaga Jaklin. Vse več je sicer povpraševanja tudi po takih pečeh.

Zalogovnik toplote

Uplinjevalne peči morajo zaradi narave svojega delovanja (ogrevanje se ne more hitro začeti ali ustaviti) tudi velik zalogovnik toplote. "To v praksi pomeni, da imamo veliko zalogo tople vode, ki jo nato porabimo, kadar jo potrebujemo," pojasnjuje strokovnjak.

Učinkovitost

Cev, po kateri se vroč zrak iz peči dviga v dimnik, pri kakovostnejši pečeh ne vpliva na to, koliko peč ogreje prostor. Izpostavljena cev (torej cev, ki ni vdelana v steno, ampak je vidna) lahko tudi za 20 odstotkov poveča učinkovitost pri cenejših pečeh iz pločevine.

Izračun

Najpomembnejše merilo pri izbiri kotla ali kaminske peči je ta, kako velik in kako dobro izoliran je prostor, ki ga želite ogreti. Ko imate te podatke, lahko izberete primerno moč. Pomemben je tudi izkoristek peči.

Najcenejše tudi najslabše

Skupaj s povpraševanjem se je v zadnjih letih povečala tudi ponudba na trgu, na katerem se najde nekaj za vsak žep. Najcenejše peči stanejo okrog 200 evrov ali še kaj manj – toda nižja cena po navadi pomeni tudi nižjo kakovost oziroma predvsem slabše ogrevanje. "Poceni peči iz pločevine se sicer zelo hitro ogrejejo, vendar se po koncu gorenja enako hitro tudi ohladijo," pravi strokovnjak.

Če si lahko privoščite malce večjo investicijo, bodo vaš prostor precej bolje ogrele peči srednjega kakovostnega razreda, ki so obložene s šamotom in/ali imajo keramične obloge. "Oboje toploto dolgo zadrži v sebi, zato je peč topla in greje prostor še nekaj časa po tem, ko v njej nič več ne gori," pravi Jaklin. Cena takih peči se giblje med 600 in 1.000 evri.

Za peči višjega srednjega razreda boste odšteli od 1.000 do 1.500 evrov, k ceni pa svoje doda tudi dizajn. Premislite torej, kakšna bo vloga peči v vaši hiši, in temu prilagodite tudi izbiro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.