Magazin > Lepota & telo
985 ogledov

Namigi, kako preoblikovati stara oblačila

šivalni pribor Shutterstock
Predelava oblačil, kjer je končni izdelek nadgradnja začetnega.

Recikliranje oblačil zagotovo že dobro poznate, upcycling pa vam je najbrž za zdaj še manj znan, čeprav gre za enega od glavnih sodobnih trendov pri uporabi starih oziroma rabljenih oblačil in neštetih drugih stvari. “Upcycling je recikliranje, pri katerem material ali izdelek predelamo tako, da ga ne le recikliramo, temveč tudi nadgradimo tako, da ima nova stvar še boljše lastnosti kot prejšnja,” pojasnjuje Maja Rijavec iz društva Smetumet.

Edinstvena garderoba

Zamisel seveda ni popolnoma nova, se pa vrača z novim imenom in v velikem slogu, saj si z njeno pomočjo lahko ustvarite novo in edinstveno garderobo, če v vas tiči vsaj kanček ustvarjalnega duha. Bistvo predelave upcycling je tudi, da izdelka ne le izboljšate, temveč ga spremenite v nekaj povsem drugega. “Iz hlač lahko naredite torbo, jakno ali kaj drugega," pravi Rijavčeva.

Začnite s furoshikijem

Navdušenim začetnikom upcyclinga Rijavčeva tudi svetuje, da začnejo z japonsko tehniko furoshiki, ki ne potrebuje nobenega predznanja ročnih spretnosti. “Gre preprosto za tehniko zavezovanja vozlov, pri kateri lahko običajno ruto ali dve spremenimo v torbo, pas ali še marsikaj drugega,” pojasnjuje. Za seznanjanje z upcyclingom torej ne potrebujete drugega kot star kos oblačila, dobro idejo in nekaj potrpljenja, da zamisel izpeljete do konca, ali pa se postopka naučite na delavnicah, ki jih društva organizirajo po vsej Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.