Slovenija
508 ogledov

Nanoška bitka: Deset so jih ustrelili, enajst ujeli

Nanos Žurnal24 main
Združenje borcev NOB Ajdovščina Vipava je tudi letos pripravilo slovesnost ob obeležitvi Nanoške bitke, ki je bila pred 75 leti.

Šlo je za eno pomembnejših bitk primorskih partizanov, ki se je bodo spomnili z današnjo slovesnostjo pri spomeniku pri Abramu. Slavnostna govorca bosta Ljubica Jelušič in Savin Jogan. 

Zbrane bosta pozdravila tudi župan Občine Vipava Ivan Princes in predsednik Združenje borcev NOB Ajdovščina Vipava Božo Novak. V kulturnem programu bodo nastopili orkester Slovenske vojske, moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine ter Kulturno zgodovinsko društvo Triglav.

Na Nanos bo večina prišla z avtomobili in avtobusi, nekateri pa se na pot iz doline vsako leto odpravijo peš. Tudi letos pričakujejo, da se bo pohoda udeležilo med 30 in 50 pohodnikov.

Obkolile so jih italijanske sile

18. aprila 1942 se je na Nanos umaknilo 54 partizanov, ki so jih obkolile precej številčnejše italijanske sile. V osemurnem boju z 800 italijanskimi vojaki je bilo ubitih deset partizanov, 11 so jih ujeli in devet pozneje ustrelili, medtem ko se je preostalim uspelo prebiti iz obroča. Nanoška bitka je zelo odmevala po vsej Primorski in predstavlja začetek osvobodilnega boja ob zahodni meji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.