Slovenija
38 ogledov

Napad na ravnatelja, ki je sprejel azilante, preiskuje policija

Otroci begunci EPA
Ogorčenje po napadu na ravnatelja mariborske Osnovne šole Martina Konšaka Damirja Orehovca, ki naj bi bil povezan s sprejemom begunskih otrok v šolo.

Na policijski upravi Maribor so potrdili, da so prejeli prijavo oziroma predlog za pregon dveh kaznivih dejanj na škodo enega od mariborskih ravnateljev. "Zadeva je bila prijavljena in jo raziskujemo, kaj več pa v tej fazi ne moremo povedati," je sporočil  Miran Šadl, tiskovni predstavnik mariborske policije.

Prerezali gume, izobesili plakate

Kot smo poročali včeraj, so neznani storilci ravnatelju  mariborske Osnovne šole Martina Konšaka Damiru Orehovcu prerezali gume na dveh avtomobilih, v okolici šole pa izobesili žaljive plakate na njegov račun. Ravnatelj domneva, da so dogodki povezani s tem, da so na šolo sprejeli štiri sirske otroke. "Družina se je preselila v naš okoliš. Po zakonodaji moramo otroke sprejeti v šolo, kar se mi zdi tudi normalno. Očitno nekaterim to ni všeč, zato so se na neokusen način spravili name," je povedal Orehovec, ki je dejanje prijavil policiji. 

Pahor poklical ravnatelja

Napad so obsodili na ministrstvu za izobraževanje, sindikatu učiteljev Sviz, ravnatelja pa je poklical tudi Borut Pahor, ki je Orehovcu izrazil podporo za njegovo odločitev glede možnosti šolanja begunskih otrok ter obsodil nasilje nad njim. Pozval je k človeškemu razumevanju, spoštovanju, solidarnosti in strpnosti.

Sindikat Sviz je sicer Pahorja pozval,  naj odločno obsodi nasilna dejanja in sovražni govor, ki se je razplamtel, ter se postavi v bran mariborskemu ravnatelju in podpre tudi druge zaposlene v vrtcih in šolah, ki so izpostavljeni podobnim izzivom in pritiskom.

Ravnatelj: Danes vse normalno

Pouk na šoli, kot je povedal ravnatelj, po teh dogodkih poteka normalno, otroci so vključeni v razrede, učijo se slovenskega jezika, v naslednjih dneh pa jim bodo pri učenju pomagali tudi prostovoljci Slovenske filantropije. Jutri se bo sestal svet staršev, ki ga bo ravnatelj seznanil z nalogami šole in izvedenimi aktivnostmi.

Na Svizu ogorčeni

Ogorčenje nad dejanji nasilja, ki jih je bil deležen ravnatelj, so izrazili tudi v SVIZU. "SVIZ, ki je na svojem kongresu leta 1998 za temelj celotnega svojega delovanja postavil načelo medčloveške solidarnosti, najostreje obsoja nestrpnost in sovražnost do omenjenih otrok in njihovih družin, ki imajo v Sloveniji priznano mednarodno zaščito in iz te izhajajoče temeljne človekove in ustavne pravice – tudi pravico do izobraževanja v šolskem okolišu prebivališča. Prav javno izobraževanje, ki zagotavlja otrokom enake možnosti šolanja ne glede na gmotni položaj, socialno ali etnično pripadnost njihovih staršev, prispeva k zmanjševanju neenakosti v družbi in povečuje sodelovanje, mlade pa sooča z razlikami in spodbuja k spoštovanju drugih in drugačnih," so zapisali.

Fištravec pa nič

Se pa na nasilje nad mariborskim ravnateljem ni odzval mariborski župan Andrej Fištravec.
Kot poroča Večer, so se Orehovca pred časom  že lotili  v društvu Hervardi, ki ga vodi Andrej Šiško, eden največjih nasprotnikov priseljevanja beguncev. Zmotilo jih je, da ravnatelj ni nikogar obvestil o novih učencih na tej šoli.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 42
  • Zmago 13:47 19.januar 2017.

    @grižar to so delali RIMLJANI !!!

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:17 19.januar 2017.

    Križarji so prbijal ljudi na križ in ne obratno,butl!!

  • sprehajalec 10:19 19.januar 2017.

    Dovolj sem star, da vem, da brez papirjev, namestitve in dohodkov v Europi težko preživiš. Če se bodo torej Štajerski Alžirci pojavili v Nemčiji, bodo po prstnih odtisih ugotovili, da gre za nove Štajerce in jih bodo takoj vrnili nazaj. ...prikaži več Kje šele, da bi jim dali stanovanje, kot ga imajo tukaj, pa jim otroke vpisali v šole, pa poslali k zdravniku na oskrbo. Pozabi. Če je enkrat tukaj pustil prstni odtis na azilnem listku, nima šans karkoli iskati v Nemčiji. Zato pa tisti Afganistanci ležijo tam pred Madžarsko ograjo.