Slovenija
24 ogledov

Sankcionirana, ker je spraševala

Helios Bralec Marko
Če izredna odpoved delovnega razmerja ne bo preklicana, bo v Heliosu stavka, napovedujejo sindikalisti

„Z upravo Heliosa se pogovarjamo, skušamo najti rešitev, vse možnosti so še odprte, več pa v tem trenutku ne morem povedati,“ nam je glede grožnje s stavko v Heliosu povedal predsednik njihovega sindikata Tomaž Kumer. V sindikatu so napovedali, da bodo uporabili vsa sindikalna sredstva vključno s stavko, če uprava Heliosa ne bo preklicala izredne odpovedi delovnega razmerja predsednici sveta Heliosa Jani Poljanšek.

"To je napad na sindikalno delo"

„V dokumentaciji je sicer zapisana vrsta zelo hudih obdolžitev, a dejstvo je eno samo: Jani Poljanšek grozi izredna odpoved delovnega razmerja zato, ker je postavljala vprašanja glede prevzema Heliosa s strani podjetja Ring International in ker je opravljala svoje delo varuha pravic delavk in delavcev,“ so sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Takšno ravnanje uprave Heliosa je napad in grožnja vsem predstavnikom zaposlenih in sindikalnim zaupnikom družb v skupini Helios, navsezadnje je takšno ravnanje uprave Heliosa neposreden napad na sindikalno delo v Sloveniji ter na pravice zaposlenih, pravijo v ZSSS.

 

Ovadbe ni bilo

V ZSSS so presenečeni tudi nad dejstvom, da ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo  kljub napovedi ni vložilo kazenske ovadbe glede postopkov prevzema domžalskega Heliosa s strani avstrijske skupine Ring International. Minister Dragonja je namreč priznal, da obstajajo znaki kršitve zakona o prevzemih, oziroma, da so manjkala podrobna vsebinska in časovna pojasnila v povezavi z obremenitvijo nepremičnin Heliosa z vpisom maksimalnih hipotek na stvarnem premoženju podjetja. Ministrstvo je zadevo predalo Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Na ZSSS opozarjajo, da ima ATVP v tem primeru prevzema zvezane roke in ni odgovorna za resničnost in popolnost podatkov Ringa.

Obvestili Evropo

"Javno izpostavljanje vprašanj o prevzemu Heliosa se na eni strani sankcionira z grožnjo po odpovedi delovnega razmerja, na drugi pa pokriva s politično tišino?!" so kritični v ZSSS. "Res, tega ni mogoče razumeti! Je to sporočilo delodajalcem?" se sprašujejo. ZSSS je o dogajanju obvestila tudi Evropsko konfederacijo sindikatov.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.