Svet
35 ogledov

Napad na policijo v BiH

Oborožen moški je sinoči napadel policijsko postajo v kraju Zvornik v severnem delu BiH. V napadu je ubil enega policista, dva je ranil, nato pa je bil v obračunu s policijo ubit. Po prvih podatkih gre za terorističen napad, izvedel naj bi ga pripadnik radikalnih islamistov v BiH, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Gre za teroristično dejanje. Vse, kar se dogaja po svetu, se je zgodilo tudi pri nas," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina za Televizijo RS povedal minister za notranje zadeve Republike srbske Dragan Lukač.

Ranjena policista po navedbah dežurnega kirurga v zvorniški bolnišnici Miroslava Prodanovića nista v življenjski nevarnosti. "Po besedah ranjenih policistov gre za teroristično dejanje. Napadalec, ki je vdrl v postajo in začel streljati, je vzklikal 'Alah je velik'," je povedal Prodanović. Do napada je prišlo med zamenjavo ekip na policijski postaji, zaradi česar pristojni menijo, da je napadalec vedel, kdaj jih je tam največ in kdaj potencialno lahko pride do največ žrtev.

Pustil si je brado in se povezal s skrajneži

Napad je izvedel Nerdin Ibrić, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug potrdil minister Lukač. Ibrić, ki je bil ubit v spopadu s policisti, naj bi bil star 24 let. Po pisanju Avaza je bil rojen v Kučić Kuli pri Zvorniku, kjer je tudi živel. Ko je bil star le letno dni, so pripadniki vojske Republike Srbske skupaj s pripadniki zvorniške policije in paravojaških skupin odpeljali njegovega očeta in še 750 Bošnjakov. V roku petih dni so vse pobili in jih pokopali v množičnem grobišču, ki so ga našli pred devetimi leti.

Po pisanju Blica je napadalec pred tremi leti začel puščati brado, tako kot ostali pripadniki skrajnih islamistov v Bosni in Hercegovini. Povezal se je s svojim sorodnikom v Tuzli, ki je že pred tem sodeloval s skrajneži.

Policija preiskuje, ali je imel napadalec v svoji akciji tudi pomagače. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:00 28.april 2015.

    Edino pravilno ! To ni terorizem , ampak samo račun za popito v gostilni ! Če bi men umoril člana družine , bi se maščeval na malo bolj umen način, kot pa tale !