Slovenija
48 ogledov

Napad na slovenska podjetja v Prištini

 Ramuš Haradinaj EPA
Na Kosovu še vedno razburjenje zaradi prijetja nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja na brniškem letališču. V Prištini včeraj napad na sedeža slovenskih podjetij NLB in Ipko.

Napad na sedeža slovenskih podjetij so zakrivili navijači prištinskega nogometnega kluba. Pred vrata podjetij so postavili pirotehnična sredstva, nato pa zbežali. Kot poročajo prištinski mediji, so pripadniki kosovske policije dogajanje spremljali, posredovali niso.

Dogodek povezujejo s sredinim prijetjem nekdanjega kosovskega premirja Ramusha Haradinaja v Sloveniji; aretirali so ga na podlagi desetletje stari tiralici Inerpola. Po zaslišanju pred kranjskim preiskovalnim sodnikom je bil Haradinaj sicer izpuščen, vendar je moral zagotoviti, da ne bo zapustil ozemlja Slovenije. Odvzeli so mu tudi potni list.

Haaško sodišče ga je oprostilo

Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil, da je tiralica, na osnovi katere so Haradinaja prijeli, veljavna in da so organi postopali v skladu s pravili. Je pa priznal, da bo treba preučiti, zakaj je tiralica v Sloveniji še vedno veljavna. Da to preveri, je pristojnost notranjega ministrstva. Vsaka država ima suvereno pravico, da odloča glede tiralic, če kakšna od njih morda ni v državnem interesu, je spomnil Erjavec. Sam osebno meni, da ni več aktualna in da zanjo "ni podlage".

Haradinaja je namreč Haaško sodišče novembra 2012 oprostilo vseh obtožb vojnih zločinov med spopadi na Kosovu v letih 1998-1999. 

Z zadevo Haradinaj se je danes ukvarjal tudi premier Miro Cerar, ki je o tem govoril s kosovskim kolegom Iso Mustafo. Obljubil mu je, da bodo sodni postopki v zvezi s tem izvedeni v najkrajšem možnem roku, a v skladu z zakonodajo in obveznostmi Slovenije do Interpola. Že v sredo zvečer je o tem s kosovsko kolegico Atifete Jahjaga govoril predsednik republike Borut Pahor.

Ogorčeni odzivi

Na Kosovu je že v sredo potekal protest pred slovenskim veleposlaništvom, slišati je celo pozive k bojkotu slovenskih izdelkov.

A kljub prizadevanjem politike kosovska stran ostaja razburjena. Sam Haradinaj je za domače medije danes dejal, da se ne boji morebitne izročitve Srbiji in da je Slovenija ravnala sramotno. Že v sredo je slovenske organe primerjal s srbskimi in dejal, da je bila tiralica umaknjena z vseh letališč, samo v Ljubljani ne. 

barbara.barbič@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Papaja Popi 14:58 19.junij 2015.

    Naši se spet klanjajo Srbijancem.Izgleda , da jih je v Sloveniji še ogromno.

  • Avatar olor
    olor 11:32 19.junij 2015.

    zob za zob

  • sweetdogs 11:09 19.junij 2015.

    Albanec gor al dol. Če lahko mirno potuje po Evropi, v Sloveniji ga pa pripremo, ker verjetno spet en ni opravil svojega dela, potem to ni ok.