Svet
54 ogledov

Napadalca opisali kot "vampirja"

napad london Profimedias
Britanska policija je potrdila, da je za posledicami napada umrl še en moški. Znanih je tudi več podrobnosti o napadalcu.

75-letni moški, ki je bil ranjen v napadu na Westminster v sredo, je umrl za posledicami napada. Scotland Yard je potrdil njegovo smrt. Njegove identitete še niso razkrili. Moškega so v sredo prepeljali v bolnišnico, kjer so ga priključili na aparate, s katerih so ga v četrtek zvečer odklopili. Dodali so še, da nudijo sorodnikom vso potrebno podporo. 

Poleg omenjenega moškega so v napadu umrli še trije ljudje, in sicer policist Keith Palmer, ki ga je napadalec zabodel, Aysha Frade, Londončanka, ki je bila na poti po otroke, in Kurt Chochran, Američan, ki je v London prišel ob 25. obletnici poroke. 

London Trafalgar  | Avtor: Profimedias Profimedias

Žrtvam so se sinoči v Londonu poklonili na trgu Trafalgar. Župan Londona Sadiq Khan je zbranim dejal, da zlobni posamezniki, ki so poskušali uničiti njihov način življenja ne bodo nikoli uspeli. "Obsojamo jih. Ko smo Londončani soočeni z nevarnostjo, vedno stopimo skupaj. Postavili se bomo za svoje vrednote in pokazali svetu, da smo najboljše mesto na svetu," je dejal Khan. 

Z njegovimi besedami se je strinjal tudi moški, pripadnik muslimanske skupnosti, ki je dodal, da je London njihov dom in da morajo stopiti skupaj. "Ljubezen za vse, sovraštvo za nikogar - to je naše sporočilo. Beseda islam pomeni mir. Narediti nekaj takega je v popolnem nasprotju z islamom," je dejal za Sky News.  

Sosedje: Bil je kot "vampir"

Napadalca je policija identificirala kot Khalida Masooda, rojenega v Kentu na božični dan leta 1964. Njegovo rojstno ime naj bi bilo Adrian Elms, a tega policija še ni potrdila. Kasneje naj bi prestopil v islam. 

V preteklosti je bil obsojen za napade, povzročitev hujših telesnih poškodb, posedovanje orožja in kršitve javnega reda. Zaradi nekaterih omenjenih prekrškov je preživel nekaj časa tudi za zapahi. Massoda je MI5 v preteklosti preiskoval zaradi sumov, povezanih s terorizmom, a je bil označen za zgolj obrobni lik, je povedala premierka Theresa May

Sosedje napadalca so zgroženi. Eden od sosedov se spominja, kako se je igral z otrokoma na vrtu. Druga soseda je za BBC dejala, da je bil moški kot "senca". Pozno ponoči naj bi hodil okoli, večinoma v črnih oblačilih. Zaradi takšnega vedenja so ga nekateri opisovali kot "vampirja". 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • ac-dc 10:01 24.marec 2017.

    Evropejec prestopi v religijo miru in postane vampir. Hm.