Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Napadalec na kobili opran krivde

Škocjanski zatok Žurnal24 main
Leta 2013 je slovensko javnost razburil primer zlorab dveh kobil v Škocjanskem zatoku, ki jima je neznani torilec skupno prizadejal kar več kot 50 ran. Policija je osumljenca našla, a sodišče je zoper njega pred dnevi obtožbo zavrglo.

Spomnimo. Do napada na kobili je v Škocjanskem zatoku prišlo v začetku julija leta 2013. Takrat še neznani sorilec je z ostrim predmetom kobilama skupno prizadejal več kot 50 ran; oba konja je napadalec fizično in psihično trajno pohabil, starejšo kobilo je med mučenjem privezal k ogradi.

Prav na podlagi povodca, s katerim je kobilo privezal, je policija s pomočjo DNK analize odkrila osumljenca, ki je na povodcu pustil svoje biološke sledi. Šlo naj bi za takrat 28-letnega Igorja C., zoper katerega je tožilstvo na pristojno sodišče vložilo obtožbo.

Škocjanski zatok | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zavrženo zaradi spremembe zakona

Vzorec osumljenca so v bazi DNK hranili že več let, saj so ga policisti kot mladoletnika obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja tatvine, a so postopek proti njemu ustavili. Ker pa je ustavno sodišče lani odločilo, da je zakon o policiji v delu, ki omogoča hranjenje vzorcev DNK osumljenih, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, do zastaranja kazenskega postopka, v nasprotju z ustavo, je sodnica koprskega okrajnega sodišča iz spisa izločila sporne dokaze, pišejo Primorske novice.

Njeno odločitev so potrdili tudi višji sodniki. Ker je koprska okrajna sodnica še med trajanjem tega postopka zapustila sodniške vrste, je njen primer prevzelo novogoriško sodišče, kjer so sledili njeni odločitvi. Višji sodniki so njihovo odločitev potrdili.

Primer je tako ostal brez ključnih dokazov, zato je sodišče v začetku oktobra sprejel sklep, da se zavrže. Pred dnevi je, pišejo Primoske novice, sklep postal pravnomočen. Osumljeni sicer ni opran krivde, le obsodilne sodbe brez ključnega dokaza ni mogoče sprejeti.

Na koprskem okrajnem sodišču, kjer so lani jeseni začeli sojenje, je Igor C. zanikal, da bi ranil obe kobili. Je pa povedal, da je konje v Škocjanskem zatoku božal in jim dajal seno. Njegov DNK so sicer našli tudi na požaganem orodju, kamor naj bi se vrnil nekaj dni po napadu na kobili.

Komentarjev 38
  • s.i.k. 16:19 04.december 2015.

    .gnus do določenih ljudi in sodišč...Obstaja.

  • matermila 13:14 03.december 2015.

    Vi levi,vi titovi,vi ste pobili na desettisoče nedolžnih Slovencev,kako nebi škodovali živalim?

  • matermila 13:11 03.december 2015.

    Ti model,to so rdeči sodniki oprostili tega psihiča.