Avto
1283 ogledov

Napaka, ki jo vozniki delajo v zimskem času

varnosni pas Saša Despot
Večina voznikov je prepričanih, da se v avtomobilu zna pravilno pripeti in si nastaviti sedež, ko so za volanom. Pa vendar jih je veliko takih, ki pozimi delajo veliko napako.

Ko smo na Žurnalovem Dnevu za varen avto spraševali obiskovalce, ali se znajo v avtomobilu pravilno pripeti, so vsi pritrjevali. Večina jih je samozavestno trdila, da v avtu poskrbijo za pravilno namestitev sedeža in rabo varnostnega pasu. "Sedež si nastavim tako, da mi je najbolj udobno," je bil najpogostejši odgovor, ki smo ga slišali. 

Po posvetu z inštruktorji varne vožnje AMZS je marsikdo vendarle ugotovil, da vse ni bilo optimalno nastavljeno. Pogosta napaka, ki jo vozniki v zimskem času naredijo, ko sedejo za volan, je, da se pred vstopom v avto ne slečejo. 

varnosni pas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Če si v avtomobilu varnostni pas pripnemo prek bunde ali plašča, nam varnostni pas ne nudi optimalne zaščite. Kot so nam pojasnili inštruktorji AMZS, je v primeru trka med osebo in pasom dodaten prostor, zaradi katerega pas ne more optimalno zavarovati osebe. 

varnosni pas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V nasprotju s prepričanjem mnogih tudi namestitev varnostnega pasu, kot je prikazan na drugi fotografiji, ni pravilen. Dejstvo, da nosimo zgornje oblačilo odpeto, še ne pomeni, da je varnostni pas nameščen tako, da bi nudil optimalno zaščito. 

varnosni pas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Inštruktorji varne vožnje svetujejo, da si v primeru, da ne slečemo zgornjega oblačila, le-tega odpnemo in odpete dele potegnemo izza pasu. Varnostni pas se mora čim bolj prilegati telesu. 

varnosni pas | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Najbolj optimalno pa je, da se pred začetkom vožnje slečemo. Ko varnostni pas zapnemo, ga obvezno še zategnemo, poudarjajo inštruktorji.

 

Komentarjev 8
  • wizeman 10:42 15.november 2016.

    Bravo. V primeru potrebe po hitri reakciji si out.

  • uni65 12:53 14.november 2016.

    super če voziš avtomatik

  • Marjan Kos 10:56 14.november 2016.

    Misliš morda sam na sebe?