Slovenija
90 ogledov

Napaka: v Bovcu homoseksualci nezaželeni

katalog za Bovec LTO Bovec
Bovec je osramočen. V uradnem poletnem katalogu za enega od slovenskih turističnih biserov so se pri treh ponudnikih prenočišč v slovenščini in angleščini pojavili napisi, da homoseksualci pri njih niso zaželeni.

Slovenski homoseksualci: ponižali so nas na raven domačih živali. Lokalna turistična organizacija (LTO): zgodila se je napaka, v osnovi smo želeli propagirati dopust za ispospolno usmerjene.

Konec lanskega leta so v Lokalni turistični organizaciji (LTO) pripravili katalog Poletje 2012, v katerem so med drugim zbrani vsi ponudniki nočitev v zgornji dolini Soče. Tiskani katalog so poslali na različne turistične infotočke, objavili so ga tudi na spletu. Vse lepo in prav, če ne bi bi bilo v legendi za lastnosti posameznih ponudnikov tudi prečrtanega simbola za istospolno usmerjene, zraven pa v slovenščini in angleščini napisana obrazložitev: 'homoseksualci nezaželeni'. Ta znak se je nato v katalogu pojavil pri treh ponudnikih.

Prvi so na napako v sredo opozorili v organizaciji ŠKUC LL. Tatjana Grajs iz organizacije je za Žurnal24 pojasnila, da so poleg javnosti obvestili tudi Urad za varstvo potrošnikov, saj gre pri tovrstnih primerih za kršitev osnovnih človekovih pravic, slovenske zakonodaje in direktiv Evropske unije o storitvah. "Takšno označevanje je homoseksualce ponižalo na raven, s katero se denimo prepoveduje vstop psom ali ljudem s sladoledom v roki," je dodala.

Pol leta se niso zavedali napake

Kakšno napako so zagrešili, je bilo pristojnim v Bovcu, čeprav šele po nekaj mesecih, jasno v trenutku, ko so dobili opozorilo. Cecilija Ostan, direktorica bovške LTO, je dejala, da se je napaka s spornim protihomoseksualnim piktogramom v legendi zgodila v časovni stiski pri pripravi kataloga. "Sama sem katalog pred tiskom sicer pregledala, vendar takrat ta piktogram še ni bil vnesen in nanj ob tisku ali pozneje nisem bila opozorjena, tako da sem bila zelo neprijetno presenečena in zgrožena, ko sem glede tega v sredo, 20. 6. 2012, prejela faksno opozorilo z Urada za varstvo potrošnikov."

Kot v pisni izjavi pojasnjuje Ostanova, so z uvedbo novega piktograma, ki bi predstavljal dikcijo "homoseksualci zaželeni", želeli v katalogu tej skupini Bovško približati kot njim naklonjeno, "v tiskarni pa je nato prišlo do napačne uporabe piktograma, in sicer prečrtane različice". Za uporabo piktograma, ki bi jih predstavljal kot homoseksualcem prijazne, so se odločili trije ponudniki storitev, ki pa so bili nato s katalogom očrnjeni kot tisti, ki istospolno usmerjenih ne želijo gostiti.

Opravičilo in nov katalog

"Po ugotovitvi, da gre za resno kršitev in da smo ciljno skupino, ki smo jo želeli nagovoriti, dejansko prizadeli, smo nemudoma iz lastnega obtoka vzeli vse kataloge in vrnili v obtok kataloge s počrnjenim nerazpoznavnim piktogramom, kjer se je ta prej nahajal. Katalog je tudi umaknjen s spletne strani, odgovorni za vsebino kataloga Darjo Berra pa je pozval tudi vse poslovne partnerje, ki z našimi katalogi razpolagajo, naj jih s polic umaknejo, in jih obvestil, da bodo prejeli popravljene verzije," dodaja Ostanova, ki se za napako opravičuje in poleg popravljenega kataloga obljublja skorajšnje opravičilo tudi na spletni strani.

Komentarjev 24
  • Tjaša Mala 14:40 23.junij 2012.

    Ko pa bereš nekatere komentarje pa ne veš a bi se jokal al bi se sam zgražal... mislim da mamo vsi ljudje enake pravice in ne glede na to, a smo homoseksualci al heteroseksualci še vedno smo LJUDJE.! Mislim, da ...prikaži več vam noben homoseksualc noče nič slabga in če nekdo ne mara homoseksualcev še ni treba razglašat na glas kak jih je treba ubit pa ne vem kaj še vse... Lepo vas prosim, dej odraste že pa lvl up.! Res je da ma vsak pravico da izrazi svoje mnenje, ampak pazite mal ka govorite naokrog, ker vse se vrača vse se plača, slej kot prej.! ;) Pa lep dan še naprej ;)

  • Tjaša Mala 14:36 23.junij 2012.

    Ti ne ločiš med znakom kajenje prepovedano al pa kadilci nezaželjeni????

  • puksicd 00:17 23.junij 2012.

    Dw: debili ste lahko zraven nas, normalnih ljudi, v normalnih hotelih. ;)