Magazin > Lepota & telo
122 ogledov

Napake, ki jih delamo pri ščetkanju zob

ščetkanje zobje umivanje zob Shutterstock
Čeprav se vam mogoče zdi, da pri ščetkanju zob človek ne more zgrešiti, obstaja kar velika verjetnost, da eno od naslednjih stvari ne delate pravilno.

Ščetkanje zob je vsakodnevna rutina, ki pa jo marsikdo izvaja napačno. V desetih točkah povzemamo, na kaj je treba biti pozoren.

1. Ščetka mora biti čista.
Zobna ščetka je ključno orodje, ki ga uporabljamo pri čiščenju zob. Po uporabi zato temeljito očistite ščetko morebitnih ostankov in jo pustite, da se posuši na zraku. 

2. Ne drgnite zob premočno.
Če jih boste drgnili premočno, boste poškodovali zobno sklenino in ranili dlesni. 

3. Ne drgnite zob prenežno.
Prav tako je treba paziti, da jih s ščetko ne preletite na rahlo. Če je na zobeh še viden plak, niste dovolj dobro očistili zob. 

4. Ne umivajte jih predolgo ali prepogosto.
Priporočljivo je, da si zobe umijete največ trikrat na dan, vsakič po približno dve minuti. 

5. Ne umivajte zob neposredno po jedi.
Čeprav se mogoče zdi smiselno, umiti zobe takoj po obroku, pa je priporočljivo počakati najmanj 30 minut. Kot piše WebMD, tako zaradi kislin v hrani ne bo trpela sklenina. 

6. Zobe umivajte v pravilni smeri.
Priporočljivo je, da se zobe umiva v kratkih potegih, gor in dol pod koto 45 stopinj proti dlesnim.

7. Uporabljajte pravo pasto.
Paste, ki obljubljajo sijoče bele zobe, so preveč agresivne do dlesni. Primerneje je uporabljati pasto s fluoridom in poskrbeti za temeljito čiščenje tudi najbolj težko dostopnih kotičkov. 

8. Pasto pospravljajte v omaro.
Pasta vedno zapirajte. Poskrbite tudi, da bo pospravljena v omari, kjer je ne bodo dosegli umazani delci. 

9. Redno menjajte zobne ščetke.
Kdaj ste nazadnje pogledali ščetine na vaši zobni ščetki? Če se vam zdi, da že preveč »cvetijo«, morate ščetko zamenjati. Ščetko naj bi zamenjali na vsake tri mesece, po potrebi še prej.

10. Ne pozabite na jezik.
Jezik in ličnice so prav tako pomembne kot zobje. Na jeziku lahko nastane pravo malo gojišče bakterij, ki se lahko spravijo nad zobe, dlesni, v najboljšem primeru pa povzročajo zgolj slab zadah. Ob umivanju zob tako ne pozabite podrgniti tudi jezika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.