Šport > Nogomet
10 ogledov

Napoli s štirico slavil na Olimpicu, Viola prek Verone

Borja Valero Fiorentina Hellas Verona
1/20
EPA
Zadnji dve tekmi kola sta postregli z dobrim nogometom in številnimi zadetki. Kritiki, ki italijanskemu prvenstvu pripisujejo neatraktivno igro, bodo vsaj nekaj časa tiho. Fiorentina je z minimalnim prispevkom Josipa Iličića doma premagala Hellas Verono (4:3), na derbiju na rimskem Olimpicu pa je Lazio klonil proti Napoliju (2:4).

Na rimskem Olimpicu je Napoli letos že izgubil proti Romi (2:0), tokrat so Neapeljčani iz prestolnice po sicer izenačeni tekmi zasluženo odšli s polnim izkupičkom (2:4). Navijači Lazia so celotno tekmo zaradi protesta proti klubskemu vodstvu in represiji do najbolj vročekrvnih "tifozov" spremljali v tišini, le pred srečanjem so si privoščili domačega predsednika Claudia Lotita.

V začetnih minutah smo spremljali razgibano predstavo, obe ekipi sta si ustvarili nekaj obetavnih situacij. Prvi gol srečanja je bil delo Gonzala Higuaína, argentinski napadalec je potem, ko je prišel sam pred Federica Marchettija že skoraj izgubil žogo, a jo nato še pravočasno spravil mimo presenečenega domačega vratarja. Le minuto kasneje je bil rezultat spet poravnan, po predložku z desne je žogo v svojo mrežo preusmeril Valon Behrami. V 39. minuti bi Rimljani lahko povedli, toda Hernanes je sprožil malce mimo desne vratnice gola Pepeja Reine.

Higuaín in Pandev dotolkla Rimljane

Drugi polčas se je začel odlično za goste. Higuaín je z leve poslal predložek na drugo vratnico, tam je bil najvišji Cristian Maggio, ki je žogo spravil do Gorana Pandeva, Makedonec pa je iz obrata proti svojemu bivšemu klubu zabil svoj četrti prvenstveni gol v sezoni. "Pipita" je bil na Olimpicu zelo razpoložen in le pet minut kasneje je domača obramba preprečila še eno njegovo podajo, ki bi povsem odprla rimsko moštvo. Nedolgo zatem je Argentincu odgovoril Senad Lulić, reprezentant BiH je po lepem samostojnem prodoru dobro udaril po žogi, Reina pa je bil kos nalogi.

V 72. minuti je Napoli kaznoval zapravljeno priložnost. Pandev je z globinsko podajo našel Higuaína, slednji pa je še enkrat mirno ugnal Marchettija s strelom v daljši kot. Tempo srečanja je nato nekoliko padel, napeto končnico pa je z zadetkom po dolgem preigravanju in močnem strelu zagotovil 18-letni domači up Keita Baldé. Lazio je skušal pritisniti za izenačenje, toda v 91. minuti je Dries Mertens ukradel žogo na sredini terena, dobro zaposlil José Marío Callejóna, nekdanji napadalec madridskega Reala pa je postavil končni izid in dokončno prinesel tri točke četi Rafe Beníteza. Napoli je ostal tretji s šestimi točkami zaostanka za vodilnim Juventusom, Lazio je sedaj deveti.

Borja Valero Fiorentina Hellas Verona  | Avtor: EPA EPA
V Firencah sedem golov

Na stadionu Artemio Franchi v Firencah so gledalci videli izjemen uvod v srečanje. Že po prvih 14 minutah se je na semaforju svetil izid 2:2, odprta igra in številne priložnosti so krasile tekmo vse do konca prvega polčasa. Na začetku drugega dela so si domači priigrali prednost dveh golov in igralca več, to pa so znali spremeniti v osmo letošnjo zmago.

Fiorentina je povedla po "španski" kombinaciji v 5. minuti, potem ko je Joaquín našel Borja Valero, slednji pa je matiral Rafaela v golu Hellasa Verone. Gostje so odgovorili že v naslednjem napadu, odbitek je v mrežo pospravil Brazilec Rômulo. V 13. minuti je Verona že vodila, Argentinec Juan Manuel Iturbe je z razdalje s prekrasnim strelom zadel zgornji kot gola domačega vratarja Neta. Toda tudi Viola je imela v rokavu hiter odgovor, še enkrat je, tokrat s pomočjo gostujočega branilca, zadel Valero.

Iličiću le drobtinice

Po nekaj neuspešnih strelih na obeh straneh je domače ob koncu prvega dela v novo prednost popeljal perujski reprezentant Juan Manuel Vargas, z domiselno podajo ga je zaposlil Urugvajec Matías Vecino. Po osmih minutah drugega dela se je obračun v Toskani zdel odločen. Moštvo iz mesta Romea in Julije je namreč po prekršku Boška Jankovića v kazenskem prostoru zaradi drugega rumenega kartona Srba ostalo z igralcem manj, ponujeno enajstmetrovko je zanesljivo izkoristil prvi strelec Viole Giuseppe Rossi

Nedolgo zatem je lepo priložnost za ponoven priključek na drugi strani zamudil Luca Toni, zato pa je dvajset minut pred koncem s strelom rahlo izven kazenskega prostora znižal Jorginho. Do konca tekme je Fiorentina zapravila še dve priložnosti za potrditev zmage, v končnici pa je na zelenico namesto Rossija prišel tudi Josip Iličić. Toskanci so v sodnikovem dodatku brez težav zadržali tri točke.

Italijansko prvenstvo, 14. kolo:

Parma : Bologna 1:1 (1:1)
Cassano (23); Kone (10)
Krhin (Bologna) je igral celo tekmo.

Genoa : Torino 1:1 (0:1)
Biondini (69); El Kaddouri (7)

Catania : AC Milan 1:3 (1:1)
Castro (13); Montolivo (20), Balotelli (63), Kaká (81)
Birsa (AC Milan) je igral do 75. minute.

Atalanta : Roma 1:1 (0:0)
Brivio (51); Strootman (90)

Cagliari : Sassuolo 2:2 (0:2)
Nene (73), Sau (87); Marzoratti (14), Zaza (20)
Kurtić (Sassuolo) je na igrišče vstopil v 71. minuti.

Chievo : Livorno 3:0 (1:0)
Rigioni (36), Thereau (56), Paloschi (79)
Cesar je odigral celotno srečanje, Lazarević (oba Chievo) pa je bil zamenjan v 73. minuti.

Inter : Sampdoria 1:1 (1:0)
Guarin (18); Renan (89)
Handanović (Inter) je odigral celotno srečanje in v 71. minuti ubranil enajstmetrovko.

Juventus : Udinese 1:0 (0:0)
Llorente (91)

Fiorentina : Hellas Verona 4:3 (3:2)
Valero (5, 14), Vargas (43), Rossi (54/11m); Rômulo (6), Iturbe (13), Jorginho (72)
RK: Janković (53/Hellas)
Iličić (Fiorentina) je igral od 87. minute.

Lazio : Napoli 2:4 (1:1)
Behrami (25/ag), Keita Baldé (87); Higuaín (24, 72), Pandev (50), Callejón (91)

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.