Slovenija
64 ogledov

Napotničarstvo, da te kap

zdravniki Žurnal24 main
"Na infekcijski kliniki so me čez tri dni naročili na kontrolo, pa sem morala prinesti novo napotnico," se napotničarstvu v slovenskem zdravstvu čudi naša bralka.

Pred kratkim je nek torek zaradi mastitisa obiskala svojega ginekologa, ker se je stanje poslabšalo, je šla nato v petek (njen ginekolog zaradi poletnega delovnega časa ni delal) v urgentno ginekološko ambulanto. Tam so jo pregledali in jo napotili v ambulanto za bolezni dojk, a ji napotnice, tako so ji pojasnili, niso smeli napisati. Zato v to ambulanto ni mogla v ponedeljek, saj je napotnico pri svojem zdravniku lahko dobila šele v ponedeljek popoldan. 

Za kontrolo čez tri dni nova napotnica

Ko je z napotnico v torek le prišla v ambulanto, so jo poslali še na infekcijsko kliniko, kjer so jo pregledali in čez tri dni naročili na kontrolo, a je morala na kontrolo prinesti novo napotnico, po katero je morala znova k svojemu zdravniku, ki je na drugem koncu mesta. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pojasnjujejo, da "z napotnico osebni zdravnik med drugim ugotovi utemeljenost kontrolnega pregleda na infekcijski kliniki,“ a naša bralka dvomi, da bi osebni zdravnik res presojal, ali so jo na kliniki upravičeno naročili na kontrolo. 

Napotnice so ključne za nadzor

Če bi "infekcijska klinika sama naročala vse paciente brez napotnic in bi bil strokovni nadzor nad utemeljenostjo vseh opravljenih kontrolnih pregledov otežen, tveganje prekomernega opravljanja in zaračunavanja storitev pa bistveno večje. Gre torej za zagotavljanje transparentnosti vodenja čakalnih seznamov, enakopravne obravnave pacientov ter utemeljenega zaračunavanja storitev vbreme javnih sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja,“ so o smislnosti napotnic prepričani na ZZZS. 

Ob tem opozarjajo, da v primeru, če je storitev nujna, za njeno njeno izvedbo ni potrebno izdati napotnice, saj je dolžnost zdravstvenega osebja, da jo opravi najkasneje v 24 urah ne glede na urejenost zdravstvenega zavarovanja ali državljanstvo pacienta. Naša bralka je sicer pri svojem osebnem zdravniku v ponedeljek popoldan dobila napotnico z oznako nujno in je bila nato v torek pri specialistih tudi takoj obravnavana. 

Čakalna vrsta tudi za kontrolne preglede? 

"Na podlagi vaših informacij je očitno, da kontrolni pregled na infekcijski kliniki ni bil nujen in je bilo zato potrebno pacienta naročiti na čakalni seznam na enak način kot druge paciente z oznako hitro ali redno,“ menijo na ZZZS, kjer sicer opozarjajo, da konkretnega primera ne poznajo in ga ne morejo komentirati. 

To stališče je nekoliko nenavadno, saj so bralki dan in uro kontrolnega pregleda določili že ob prvem pregledu, ko še niso vedeli, kakšno napotnico bo dobila pri svojem osebnem zdravniku. Poleg tega bi jo na dan, ko je bila naročena na kontrolni pregled, najbrž pregledali ne glede na to, ali bi na napotnici pisalo nujno, hitro ali redno. 

Fantomska e-napotnica

O tem, kdaj bo začela delovati e-napotnica, ki jo ministrstvo za zdravje že dolgo obljublja, nam danes niso uspeli odgovoriti. 

Komentarjev 3
  • zic 22:47 17.september 2014.

    mah folk, ne delajte se neumne, verjetno je imela bralka napotnico za enkratni obisk in če so jo naročili ponovno je potem logično, da rabi novo napotnico!' kakšnim bedarijam se mi čudimo??

  • maresem 18:36 17.september 2014.

    Smrad slovenskega zdravstva

  • STF 15:30 17.september 2014.

    Birokratistan gre dalje! Oz vzvratno no..