Slovenija
24 ogledov

Napoveduje dvig funkcionalne pismenosti

Julijana Bizjak Mlakar
1/3
Anže Petkovšek
Kandidatka za ministrico za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na današnjem zaslišanju pred matičnim odborom DZ izpostavila, da bi morala kultura postati blagovna znamka Slovenije.

Julijana Bizjak Mlakar je to izpostavila kot enega od ciljev, za katere se bo zavzemala kot ministrica. Po njenih besedah se bo treba zavedati, da je vložek v kulturo investicija in ne strošek.

Kandidatka kulturo pojmuje kot proces in vrednostni sistem, ki zagotavlja obstoj naroda. Po njenem mnenju je kultura obraz nacije, saj ji daje identiteto. V zgodovini je bila kultura združevalna sila slovenskega naroda, danes ima tudi vlogo pri razvoju inovativne družbe, prispeva k učinkovitosti in rasti demokracije. "Kultura nam pomaga, da se osebno, družbeno in kreativno prepoznavamo in oblikujemo," je poudarila v svoji predstavitvi.

Med najpomembnejšimi nalogami je izpostavila trajni dialog med vsemi deležniki na področju kulture. Napovedala je tudi preverjanje stanja ogroženosti javnega interesa na področju kulture. Kot je dejala, bo treba zagotoviti, da na račun varčevanja ne bo prišlo do bistvenega zmanjšanja obsega in dostopnosti do javnih vsebin.

Veliko možnost za gospodarski razvoj vidi v kreativnih industrijah, kar bo ministrstvo po njenih napovedih spodbujalo v povezovanju z drugimi resorji. Kulturo je, kot je poudarila, treba povezati s turizmom, se pri tem nasloniti na uveljavljene ustvarjalce, lastne blagovne znamke in tradicionalne obrti.

Napovedala je tudi postopne spremembe krovnega zakona v kulturi in odpravo administrativnih ovir, ki bi pripomogle k izboljšanju položaja samozaposlenih in nezaposlenih ustvarjalcev ter jih vključile v delo javnih zavodov. Učinkovitost in uspešnost porabe javnih sredstev bo ministrstvo zagotavljalo z medsektorskim delovanjem in povezovanjem med ustvarjalci. "Kulturna politika mora torej postati del drugih politik, da bi dosegli bolj učinkovito koriščenje javnih sredstev," je poudarila Bizjak Mlakarjeva. Omenila je tudi vzpostavitev bolj spodbudnega okolja za delovanje nevladnih organizacij.

Napovedala je ustanovitev nacionalnega odbora za kulturnoumetnostno vzgojo, podporo programom za medgeneracijsko povezovanje v kulturi in za dvig bralnih navad ter pripravo strategije varstva kulturne dediščine. Večja investicija bo po njenih trditvah izgradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice.

Na področju medijev je omenila pripravo strategije za obdobje 2015-2020, na njeni podlagi pa pripravo nacionalne strategije, ki bo "potrebna, če bomo želeli spremeniti medijsko zakonodajo". Pri nacionalni medijski hiši bo po njenem mnenju "treba pogledati, ali je v zadovoljivi meri uresničen javni interes, ki ga pričakujemo, da ga bo uresničevala".

Posebej je opozorila še na slovenski jezik. Ministrstvo bo po njenih zagotovilih med drugim podpiralo uveljavljanje in razvoj slovenščine ter dvignilo raven funkcionalne in digitalne pismenosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.