Slovenija
28 ogledov

Napovedujejo dobre čase za gospodarstvo

Poskrbite, da se bo krivulja obrnila navzgor. Žurnal24 main
Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za letos napoveduje 2,4-odstotno rast BDP, potem ko je decembra lani napovedal rast v višini dveh odstotkov.

Direktor urada Boštjan Vasle je ob predstavitvi pomladanske napovedi Umarja izpostavil tri ključna sporočila. Letos pričakujejo nadaljevanje gibanj, ki so se začela že lani, konkurenčnost, ki je k rasti prispevala že lani, pa naj bi se letos še izboljšala. "Tretje sporočilo je, da v srednjeročnem obdobju brez dodatnih, verjetno celo korenitejših ukrepov ne moremo pričakovati avtomatičnega nadaljevanja stopenj rasti iz lanskega leta," je dejal.

Razmere v mednarodnem okolju se postopno izboljšujejo, območju evra pa mednarodne institucije za letos napovedujejo višjo gospodarsko rast. "Iz naših najpomembnejših trgovinskih partneric prihajajo pozitivni signali glede gospodarske aktivnosti," je dejal Vasle. Razmere na finančnih trgih se še naprej izboljšujejo, kar prav tako pozitivno vpliva na Slovenijo.

V domačem okolju Vasle pričakuje nadaljevanje sanacije bančnega sistema. "Ta del ekonomskih politik, ki je v preteklosti predstavljal veliko tveganje, se zdi v tem trenutku bolj stabilen. V nekaj četrtletjih lahko pričakujemo, da se bodo pogoji za kreditiranje podjetij tudi v Sloveniji opazneje izboljšali," je pojasnil. Za zdaj so razlike med obrestmi za posojila podjetij v Sloveniji in povprečjem v območju evra še vedno precej velike.

K rasti bodo tudi letos največ prispevali izvozniki 

Tudi letos naj bi k rasti največ prispeval izvoz. Letos naj bi se okrepil za 5,6 odstotka, prihodnje leto pa za 6,2 odstotka. Uvoz naj bi medtem letos beležil 5,2-odstotno rast, leta 2016 pa 4,7-odstotno. Lani se je izvoz okrepil za 6,3 odstotka, uvoz pa je narasel za 4,1 odstotka.

Na trgu dela Vasle pričakuje nadaljnje izboljšanje, čeprav podjetja še vedno kažejo veliko mero previdnosti pri novem zaposlovanju. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se z lanskih 13,1 odstotka letos znižala na 12,5 odstotka, leta 2016 pa na 12 odstotkov, medtem ko naj bi se število registriranih brezposelnih z lanskih 120.100 letos znižalo na 114.300, v 2016 pa na 110.400.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.