Slovenija
31 ogledov

Napovedujejo rast zaposlenosti

slovenija 01.07.10 zavod za zaposlovanje, brezposelni, iskalci dela, oglasna tab Nik Rovan
Napovedi delodajalcev za prihodnjega pol leta so pozitivne.

Za drugo letošnje polletje predvidevajo 0,6 rast rast zaposlenosti. Tako je pokazala raziskava Napovednik zaposlovanja, s pomočjo katere so na Zavodu Republike Slovenije (ZRSZ) zbrali podatke o napovedih zaposlovanja v prihodnjih šestih mesecih.

Raziskavo so izvedli v letošnjem aprilu in maju na reprezentativnem vzorcu delodajalcev, ki imajo deset ali več zaposlenih. V raziskovanje je bilo zajetih 4.909 podjetij in organizacij, anketni vprašalnik pa je izpolnilo 2.847 delodajalcev, pri katerih je bilo skoraj 337.000 zaposlenih.

Četrtina delodajalcev, sodelujočih v raziskavi, pričakuje večje povpraševanje po njihovih proizvodih oziroma storitvah. Za drugo polletje 2015 delodajalci tako napovedujejo 0,6 odstotno rast zaposlenosti. Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništva, prometa in skladiščenja, gostinstva ter predelovalnih dejavnosti.

Iščejo v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini

Po podatkih, ki smo jih pridobili iz raziskovanja, podjetja napovedujejo, da bodo zaradi zaposlitev na nova delovna mesta, kot tudi zaradi običajne fluktuacije zaposlenih, v naslednjih šestih mesecih potrebovala dobrih 16 tisoč novih delavcev, ki jih bodo ali zaposlila ali pa najela preko agencij. Najpogosteje bodo iskali varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike, zidarje, natakarje, vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev predšolskih otrok ter mesarje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.