Zdravje > Aktualno
165 ogledov

Naredili že 1.400 operacij prekomerne debelosti

Debelost Profimedias
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so z operacijami prekomerne debelosti začeli leta 2005. Do danes so opravili skupno več kot 1400 operacij in ob tem tudi strokovno napredovali.

Oddelek za splošno in abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je zato prejel certifikat odličnosti Evropskega akreditacijskega odbora za bariatrično kirurgijo.

"Prejeti naziv izkazuje, da delujemo po najvišjih kakovostnih merilih, sledimo vsem najnovejšim trendom in smernicam, ki jih narekuje Mednarodna zveza bariatrične in metabolne kirurgije, in tako našim bolnikom zagotavljamo varno in učinkovito zdravljenje na nivoju najboljših ustanov na svetu," so ob tem sporočili iz koroške bolnišnice in dodali, da ima v Evropi trenutno certifikat odličnosti 35 ustanov.

Vstavitev želodčnega traku

S prvimi operacijami bolezenske debelosti je leta 2005 začel kirurg Brane Breznikar. Operacije so takrat predstavljale popolnoma nov pristop k zdravljenju, zato je bilo sprva tudi v strokovnih krogih nemalo pomislekov in odpora, se spominjajo v bolnišnici, kjer so prvo leto opravili 10 operacij z vstavitvijo prilagodljivega želodčnega traku. Nato se je število bolnikov z leti povečevalo in zadnja leta dosega število med 150 in 175 letno. V skladu s trendi in priporočili so v bolnišnici postopoma vpeljevali tudi nove operativne tehnike na tem področju.

Do danes so v Slovenj Gradcu operirali že več kot 1400 bolnikov, ki jih vse redno spremljajo in rezultate primerjajo z drugimi ustanovami. Od vsega začetka deluje tudi klub operirancev, bolnišnica pa svoje znanje in izkušnje deli z drugimi ustanovami doma in v tujini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.