Zdravje > Aktualno
1031 ogledov

Naredite eko čistilo za preproge

preproga Shutterstock
Preproge so leglo bakterij in umazanije, a se otroci na njih radi igrajo. Očistite in odišavite jih z naravnimi sredstvi.

Preproge veljajo za eno najpogostejših mest, kjer se nanehno nabira umazanija. Poleg rednega sesanja, so včasih potrebna tudi čistila. Uporablimo jih predvsem za odstranitev madežev in neprijetnih vonjav. 

Ker so kemikalije škodljive tako za okolje kot za naše otroke, ki se igrajo na preprogi, uporabljajte raje ekološka čistila. Po nizki ceni jih lahko naredite tudi sami. Za čiščenje preproge zmešajte polovico litra vode, štiri žličke alkoholnega kisa, osem žličk limoninega soka in žličko ali dve jedilne sode.

Najbolje bo, če mešanico zlijete v posodico z razpršilom in jo poškropite po preprogi. Pustite delovati od deset do dvajset minut, nato preprogo skrtačite. Ko se dobro posuši, jo še posesajte. Enako mešanico z dodatkom eteričnega olja lahko uporabite tudi zato, da se znebite neprijetnega vonja. Namesto sode lahko uporabite tudi močnejši boraks. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.