• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Kompostnik

0 komentarjev

Naredite kompost

Poskrbite za rorodvitna tla na vašem vrtu ...

A. Š. / Ljubljana

 

(Foto: Profimedia)

V tem času ste nekateri že zaključili z vrtnarjenjem, drugi še pridno pobirate pridelke. Vsekakor pa bi bilo treba misliti že na prihodnje leto, ko boste spomladi komaj čakali na prve tople dni in delo na vrtu.

Že zdaj torej poskrbite, da bodo tla rodovitna in pripravljena na novo sezono. Če ga še nimate, si zato omislite kompostišče, kamor boste odlagali ostanke pridelkov, pokošeno travo, vejice, organske odpadke iz kuhinje, listje in tako dalje.

Že čez pol leta ... 

Poskrbite, da bo kompostišče dovolj zračno, da bodo imeli koristni mikrobi dovolj kisika za dihanje in razvoj. Najbolje bo, da je kompostišče v senci, lahko ga izdelate kar iz večje posode ali soda. Na dnu kompostišča dajte šoto, v posodi pa izmenjujte plast odpadkov in plast zemlje. Na vsakih dvajset centimetrov odpadkov dodajte nekaj zemlje, vrh posode pa pokrijete s črno vrečko za smeti ali podobno foljo.

Čez pol leta, aprila ali maja pa boste kompost posuli po vrtu in zakopali, da bo dozorel. Če boste kompost pustili počivati v sodu dve leti in ga vmes nekajkrat tudi premešali, pa bo iz njega nastala primerna prst za sajenje.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima