Svet
43 ogledov

"Narod je izgubil svojega največjega sina"

Razno 25.06.13, Nelson Mandela in zena Graca, foto: reuters Reuters
Predsednik Zuma je ljudstvu sporočil, da je narod izgubil svojega največjega sina in dodal, da sedaj počiva v miru.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je sporočil, da je v Johannesburgu ob 8:50 po lokalnem času umrl nekdanji južnoafriški predsednik in borec proti apartheidu Nelson Mandela. Umrl je mirno in v krogu družine. Star je bil 95 let.

"Dragi Južnoafričani, Nelson Mandela nas je združil, združeni pa se bomo poslovili od njega," je ob novici o njegovi smrti povedal Zuma. "Gre za trenutek najglobje žalosti, naš narod je izgubil svojega največjega sina," je dejal Zuma in Mandelo označil za "očeta države".

Mandelo so v začetku junija sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče se pljučnice. Njegove težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu. 27 let je bil namreč zaprt zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Južnoafriški republiki.

Mandelo so po skoraj treh mesecih bolnišničnega zdravljenja zaradi pljučne infekcije 1. septembra premestili na njegov dom v Johannesburgu. Od takrat je njegovo zdravje ves čas viselo na nitki.

Deležen bo pogreba z državniškimi častmi, do takrat pa bodo vse zastave visele le na pol droga. Pogreb bo v nedeljo, 15. decembra, žalno slovesnost pa bodo imeli 10. decembra, je danes sporočil Zuma. Na žalni slovesnosti pričakujejo voditelje držav z vsega sveta.

Spominsko žalno slovesnost bodo pripravili na stadionu v Johannesburgu, med 11. in 13. decembrom bo ležal v predsedniški palači v Pretorii, pokopali pa ga bodo v vasi Qunu na jugu države, kjer je odraščal.

Komentarjev 2
  • maresem 07:54 06.december 2013.

    Slava mu!

  • janban 23:11 05.december 2013.

    R.I.P. dobri človek.