Slovenija
22 ogledov

„Naše delo ni javno“

slovenija 17.09.13. luka koper, tovorna ladja, foto: lukakoper lukakoper
Zakaj nadzorniki ne podpišejo pogodbe z novim predsednikom uprave, potem, ko so ga izbrali?

„Se opravičujem, ne bi rad ugibal o odločitvah nadzornega sveta in še posebej ne, ker delo nadzornega sveta ni javno,“ nas je – ne da bi mu sploh uspeli zastaviti konkretno vprašanje -  odpravil Nikolaj Abrahamsberg. Ta je kot podpredsednik nadzornega sveta (NS) Luke Koper, po odstopu predsednika Dina Klobasa, za v petek sklical nadzorniško sejo. Zanimalo nas je, ali bo seji sledil podpis pogodbe z novim predsednikom uprave Gašparjem Gašparjem Mišičem. Odkar so ga imenovali, je namreč minil že mesec dni.

Ni na dnevnem redu

Na dnevnem redu sklicane nadzorniške seje po naših informacijah ni predvidena točka glede podpisa pogodbe. Mladen Jovičič, predstavnik delavcev v nadzornem svetu, meni, da bi bilo treba z Mišičem skleniti pogodbo in bo to vprašanje verjetno kljub temu sproženo na seji. „Status predsednika uprave je določen z izglasovanjem na nadzoren svetu, neurejeno pogodbeno razmerje pa je tveganje za podjetje,“ je prepričan.

Dobra praksa

Po besedah Irene Prijović, generalne sekretarke Združenja nadzornikov Slovenije, je sklenitev pogodbe med predsednikom nadzornega sveta in in predsednikom uprave družbe zgolj formalizem, saj so vsi elementi pogodbe dorečeni že prej. „Da je pogodba podpisana je z vidika družbe pomembno, ker je pravna podlaga, kjer so opredeljene pravice in obveznosti ter delovne dolžnosti predsednika uprave. Pogodba je pravna podlaga za ugotavljanje kršenja dolžnosti ali ugotavljanja morebitne odškodninske odgovornosti,“ pojasni. Nadzorni svet je po njenih besedah zato dolžan s predsednikom uprave skleniti ustrezno pogodbo za ureditev vseh razmerij do družbe in njega. Običajno so to naredi najkasneje do izplačila prve plače predsedniku uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.