Slovenija
56 ogledov

Naše finance med dopustovanjem

Na dopust se lahko odpravite brez skrbi. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Včasih smo pred dopustom dvigovali večje vsote denarja in stali pred menjalnicami. Danes imamo lahko s seboj praktično celo banko, plačujemo položnice tako, da jih le fotografiramo in s telefonom brzdamo svojo zapravljivost.

Veliko ljudi pred daljšim dopustom plačuje obveznosti in položnice, dviguje večje vsote denarja, nove tehnologije pa nam omogočajo, da za to poskrbimo kar med dopustom. Dovolje je že, da preden gremo na pot, aktiviramo aplikacijo.

Slovenci odhajamo množično na Hrvaško, kjer nam evre zamenjajo skoraj v vsaki gostilni. Pri takšni menjavi bomo kune praviloma preplačali, zato je evre bolje zamenjati na naših ali hrvaških bankah, lahko pa se s svojo kartico ustavite na hrvaškem bankomatu. Tako boste dvigali po potrebi, dvig pa se bo obračunal po podjetniškem oziroma srednjem tečaju. Pri tem upoštevajte še provizijo, ki jo za vsak dvig zaračuna naša matična banka. Da menjave denarja ne boste nikoli preplačali, v Abanki svetujejo uporabo aplikacije Abamobi, kjer lahko v vsakem trenutku na svojem telefonu preverite aktualen menjalniški tečaj.

Tudi plačevanje položnic 

Če na dopust odhajate v naglici, si vam ni treba beliti glave s plačevanjem položnic. To lahko hitro storite tudi na dopustu, saj Abamobi omogoča izvedbo domačih in čezmejnih plačilnih nalogov. Podatke s položnice lahko v mobilno banko prenesete tudi s funkcijo Slikaj in plačaj, ki s pomočjo fotoaparata v telefonu prebere potrebne podatke in nalog za plačilo samodejno izpolni in pripravi za pregled.

Na potovanjih je najbolje uporabiti različna plačilna sredstva, tako gotovino kot bančno kartico. Gotovina je nujna povsod tam, kjer ni omogočeno plačilo s karticami. S kartico pa se bomo izognili nošenju gotovine, ki jo lahko izgubimo ali nam jo ukradejo. Ob izgubi ali celo kraji bančne kartice nam lahko pomaga Abamobi. V aplikaciji boste imeli vse pomembne kontakte in navodila ter povezave za takojšnjo prijavo izgube kartice. 

Za zapravljivce

Glede na anketo, ki so jo pred petimi leti izvedli pri Slovenski turistični organizaciji (STO), Slovenci za potovanje povprečno namenimo od 524 do 636 evrov. Na dopustu mnogokrat vidimo stvari drugače kot doma, zato nas hitro zanese in zapravimo preveč. Z Abamobijem boste imeli stalen pregled nad stanjem na računu in porabo na plačilnih ter kreditnih karticah, zato se vam ne bi smelo zgoditi, da bi prekoračili svoje finančne zmožnosti. Če ste pred določenim nakupom v dvomih, lahko kar tam preverite tudi razpoložljiv limit na plačilnih karticah. Preverite lahko tudi napoved mesečne bremenitve po karticah ter izvajate plačila in prenose med računi. Abamobi je mobilna aplikacija na voljo za operacijska sistema Android in iOS, ki si jo lahko brezplačno prenesete iz Google play ali App Store. Aktivacijo storitve lahko uredite v poslovalnici Abanke.