Slovenija
29 ogledov

Naši milijoni v Washington

Janez Šušteršič, Matevž Frangež Anže Petkovšek
Medameriško razvojno banko bo dokapitalizirala tudi Slovenija.

Proračun ne bo vir dokapitalizacije NLB, vsakič znova trdi finančni minister Janez Šušteršič. Se pa lahko zgodi, da bomo morali iz proračuna še letos dokapitalizirati Medameriško razvojno banko (MRB). Članstvo v tej banki je Sloveniji pripadlo v okviru nasledstva po SFRJ leta 1993. Vsega osem členov dolg zakon, ki je uredil to razmerje, je podpisal takratni predsednik državnega zbora Herman Rigelnik.

70 milijard dolarjev

Da se MRB, ki ima sedež v Washingtonu, dokapitalizira s 70 milijardami dolarjev, je 48 držav delničark, tudi Slovenija, sklenilo že leta 2010. Od jutri do 19. marca pa bo v Urugvaju potekala 53. letna skupščina te banke, ki “se bo osredotočila na implementacijo zavez ob dogovoru o 9. povečanju kapitala”.

Iz vladnega gradiva je razbrati, da v Urugvaj ne bo odpotoval Šušteršič, guverner Slovenije v MRB (to funkcijo je samodejno dobil s tem, ko je postal finančni minister), ampak njegov namestnik Mitja Mavko, sicer vodja sektorja za mednarodne finančne odnose na ministrstvu za finance (MF). Sodelovanje pri 70-milijardni dokapitalizaciji je vlada Boruta Pahorja potrdila lani, a dokapitalizacija se še ni začela, saj Združene države Amerike, ki so 30-odstotni lastnik MRB, še niso dokončno rekle da.

Vplačali bi, ko bo rast

Mavko pa se v Urugvaju ne bo poskušal dogovoriti o slovenskem odstopu od dogovora, ampak bo v imenu MF pri MRB poskušal doseči “prilagoditev dinamike vplačil za povečanje kapitala, ki bi Sloveniji omogočila zamik vplačil” na čas z “boljšimi gospodarskimi obeti”. Ti bi nastopili, piše v gradivu, na primer ko bo “med-letna rast bruto domačega proizvoda vsaj dva odstotka v vsaj treh zaporednih četrtletjih”.

Komentarjev 1
  • tralala 08:08 15.marec 2012.

    Sej so v Avstraliji tudi, pa jih nikoli ne bomo več videli :)