Svet
19 ogledov

Nasilni dijaki le še v večerno šolo

Hrvaški dijaki Marko Lukunic/PIXSELL
Hrvaška z novim zakonom zaostruje pravila do nasilnih dijakov. Če bodo zaradi nasilja izključeni iz šole, bodo izobraževanje lahko nadaljevali le še na večernih šolah.


Dijak, ki bo na Hrvaškem izključen iz šole zaradi nasilnega obnašanja do sošolcev ali učiteljev, ne bo več imel pravice nadaljevati rednega izobraževanja v srednjih šolah, temveč zgolj v večernih šolah, je del predloga sprememb hrvaškega zakona o šolstvu. Ta še posebej zaostruje kazni za dijake, saj srednja šola ni obvezna, poroča Jutarnji list. Nasilni dijaki bi tako zgubili pravico do šolanja ne le na šoli, ki bi jih izključila ampak tudi na vseh drugih srednjih šolah.  
Predlog sprememb zakona o hrvaškem šolstvu bo v javni razpravi do 4. oktobra.

Če bo dijak prejel opomin, ukor ali ukor pred izključitvijo v prvem letniku srednje šole, ukrepa ne bodo izbrisali po koncu letnika, temveč bo veljal do konca srednje izobrazbe. Dijaki bodo lahko ponavljali letnik največ dvakrat.

Učitelji bodo slabe učence morali naučiti več

Nova pravila zakon pripravlja tudi za učitelje. Za učence, ki bodo imeli zaključene negativne ocene, bodo morali organizirati dopolnilni pouk. Če bodo presodili, da je učenec med dopolnilnim poukom nadoknadil manjkajoče znanje, dijaku ne bo treba opravljati popravnega izpita. 

Spremenili bodo tudi določilo, ki se nanaša na pravnomočno obsojene učitelje za kaznivo dejanje. Tem je šola doslej lahko odpovedala delovno razmerje, po sprejetju novega zakona pa bodo, če bodo pravnomočno obsojeni, dobili izredno odpoved.

Predvidene so tudi denarne kazni za šole, ki nenamensko uporabljajo denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.