Svet
15 ogledov

Nasilni shodi proti emigrantom po Evropi

Demonstracije Pegide
1/6
EPA
Po Evropi se je na desettisoče somišljenikov skrajnega gibanja Pegide udeležilo protiemigrantskih shodov. Medtem zunanjo ministri iskali rešitve za zajezitev begunskega vala na Balkanu in podprli slovensko idejo.

V Nemčiji so številni protestniki nosili napise, kritične do nemške kanclerke Angele Merkel, ki je med Nemci vse manj priljubljena zaradi prevelike naklonjenosti beguncem.

Somišljeniki Pegide so pripravili shode tudi v nekaterih drugih evropskih mestih, med drugim v Pragi, Dublinu, Amsterdamu, Birminghamu in francoskem pristanišču Calais, kjer se zbirajo migranti, ki si želijo čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo.

Po poročanju STA se je v Pragi na shodu, ki sta ga organizirali dve skrajni desničarski skupini, zbralo okoli pet tisoč ljudi. Izbruhnili so nemiri, ko so se skrajni desničarji spopadli z levičarskimi nasprotniki. Policija je aretirala štiri osebe.

V središču Calaisa se je zbralo okoli 150 ljudi, ki so bili opremljeni z različnimi transparenti, med drugim "To je naš dom", in francoskimi zastavami ter prepevali francosko himno. Shod ni bil dovoljen, po prerivanju s policisti pa je bilo okoli 20 protestnikov aretiranih.

Nemška Pegida in podobno misleče skupine so nedavno podpisale deklaracijo o ustanovitvi koalicije Trdnjava Evrope, ki se bo postavila po robu islamizaciji Evrope.

Gibanje Pegida, s polnim imenom Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda, se je oktobra 2014 začelo v vzhodnonemškem Dresdnu kot protestno gibanje zaradi vse večjega priseljevanja zlasti mladih muslimanov v Evropo in Nemčijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Žurnalček 10:47 08.februar 2016.

    Dost morš bit -uknjen , da bereš take novice , pod katerim stoji potpis SS in JJ !Pa valda prihaja do incidentov , saj jih je že 1 miljon v EU . Tud umirajo , če še ne veš ...prikaži več , al pa čakaš NOVO 25 da ti to pove !

  • Žurnalček 10:43 08.februar 2016.

    Raus !

  • Žurnalček 10:42 08.februar 2016.

    Zakaj imamo levičarji in desničarji o tem isto mnenje ? Se pravi , da je z vami muslimoljupci nekaj narobe !