Svet
79 ogledov

Nasin modul Orion: Z njim bi lahko človek poletel proti Marsu

Nasa orion mars Profimedias
Z letalom Super Gupy, ki je v ponedeljek pristalo v Nasinem centru Cape Canaveral na Floridi, Nasa običajno prevaža velike dele za vesoljska plovila. Tokrat je inženirjem dostavilo prav posebno pošiljko - kapsulo Orion.

Tovorno letalo, ki prek kril meri nekaj manj kot 50 metrov, je v Nasino središče pripeljal modul Orion, ki ga inženirji gradijo za posadko, ki bo predvidoma poletela proti Marsu.

Orion bo nameščen na vrhu rakete SLS, ki bo, ko jo bodo dokončali (zaključek del je predviden leta 2018), raketa z najmočnejšim pogonom na svetu, na vrhu katere bo predvidoma nameščen modul Orion.

Nasa orion mars | Avtor: Profimedias Profimedias
Super Guppy lahko prevaža 26 ton težak tovor, nos letala se lahko odpre do kota 200 stopinj, zaradi česar lahko nanj natovorijo tudi zelo velike kose opreme. 

Ponedeljkova pošiljka, ki je prispela v Cape Canaveral, predstavlja ogrodje kapsule. Sestavili so ga v Nasini tovarni v New Orleansu. Inženirji so ga iz sedmih velikih aluminijastih delov sestavljali štiri mesece.

Prvi polet rakete s tem modulom je predviden leta 2018, Nasa pa želi preskusiti zmožnosti plovila za polete v prostrano vesolje v prihodnosti. 

Cilj prvega poleta bo predvidoma luna, okoli katere bo plovilo krožilo šest dni. Za tem ga bodo preusmerili nazaj proti Zemlji, kamor bo letelo s hitrostjo 40 tisoč kilometrov na uro, doseglo pa bo temperaturo 2760 stopinj Celzija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.