Slovenija
21 ogledov

Naslednje leto ukinitev najvišjega dohodninskega razreda

blagajne EPA
Ministrstvo za finance je potrdilo, da naslednje leto ne bodo več podaljšali 50-odstotnega obdavčenja najvišjega davčnega razreda pri dohodnini. Tudi sicer napovedujejo, da višanja davkov ne bo.

Državni zbor je ukrep 50-odstotnega obdavčenja za četrti dohodninski razred oziroma tiste, ki presegajo petkratnik povprečne plače v Sloveniji oziroma približno 7715 evrov mesečno bruto, sprejel leta 2013. Ukrep je že takrat veljal kot začasen, lani pa ga je vlada Mira Cerarja z rebalansom proračuna podaljšala še za eno leto.

V najvišji dohodninski razred se sicer uvršča okoli pol odstotka dohodninskih upravičencev . Predlani pa so vsakemu v povprečju obračunali dohodnino v višini nekaj manj kot 45.000 evrov, vsem skupaj pa približno 146 milijonov evrov.

Višjih davkov ne bo, izjema je le davek na nepremičnine

Poleg ukinitve najvišjega dohodninskega razreda pa na finančnem ministrstvu pripravljajo še več sprememb na davčnem področju.Vlada se je zavezala, da se dosedanje stopnje davkov, taks, prispevkov in drugih javnofinančnih dajatev v letih 2015 in 2016 ne bodo povečevale, niti se ne bodo uvajale nove oblike javnofinančnih obremenitev gospodarstva.

Izjema je le davek na nepremičnine, ki bo nadomestil dosedanje tri dajatve na tem področju, v splošnem pa se skupna obremenitev lastnikov nepremičnin ne bo povečevala. Kljub temu pa naj bi bil finančni izplen višji, kar naj bi dosegli z večjim zajemom nepremičnin v obdavčitev ter izboljšanjem in posodobitvijo podatkov o vrednosti nepremičnin. Do prve odmere davka na nepremičnine naj bi po teh načrtih prišlo v letu 2017.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:44 21.junij 2015.

    Pa tud če je mala, tle gre predvsem zato da če si pohlepn ti država tok več pobere in se ti pohlep ne splača več. Čeprav za tak efekt bi mogu bit davk precej višji za visoke zaslužkarje. Potem pa ...prikaži več se pejt korupcijo al pa bilokej. Ti ne bo znesl ker boš itak mogu tok davka dat da se ti nav splačal. To je tist kar naredi socialno državo, ne pa tisti neposreden trenuten efekt. Sliko je treba gledat širše.

  • mph 22:18 20.junij 2015.

    He, he, .. povsem razumem razloge za tvoj nick. :-) Še sam ne vem, kako mi je uspelo it skozi cel postopek. :-)

  • mph 22:16 20.junij 2015.

    Bravo! Zato pa za protiutež predlagam, da se tiste z najnižjimi dohodki dodatno izredno obremeni za vsaj 50%! Če to ne bo naredilo nacikapitalistov srečnih, pa ne vem, kaj jih bo.