Svet
1743 ogledov

Odkrili najbolj mrzel kraj na svetu

Antarktika zemljevid Dome Fuji najnižja temperatura -91°C PrSc Google
Če se vam zime v Sloveniji zdijo hude, boste morda spremenili mnenje, ko se informirate o najbolj mrzlem kraju na svetu.

Raziskovalci so na Antarktiki odkrili predel gorskega grebena, kjer se temperatura spusti tudi pod -91°C. Pri takem mrazu človeške oči, nos in pljuča zmrznejo v le nekaj minutah. Rekordno nizko temperaturo so odkrili raziskovalci inštituta America National Snow and Ice Center (ANSIC), poroča Sunday Times. Do ugotovitev so prišli z uporabo satelitov za merjenje temperature.

Najbolj mrzlo mesto so našli na nadmorski višini 3779 metrov na gori Dome Fuji. Na tamkajšnji postaji so namerili dve stopinji nižjo temperaturo kot v ruski raziskovalni bazi Vostok, kjer so do sedaj izmerili najnižjo temperaturo na Antarktiki -89,2°C. Za primerjavo: pri temperaturi -78,5°C se ogljkov dioksid iz plinastega agregatnega stanja spremeni v suhi led.

Petsto ljudi na -50°C

Američani trdijo, da na gori Dome Fuji obstajajo tudi bolj mrzla mesta, ker sateliti merijo povprečno temperaturo na enem kvadratnem kilometru. Pojasnili so tudi, da je najbolj mrzlo ob jasnem vremenu.

Najbolj hladno naseljeno mesto še vedno ostaja ruski Ojmjakon. Tam je povprečna januarska temperatura približno -50°C. V Ojmjakonu živi 500 ljudi, ki vse, kar potrebujejo za življenje, dobijo v eni in edini prodajalni. Skoraj vsi v Ojmjakonu se ukvarjajo z lovom in ribolovom.

Komentarjev 3
  • ghz891 14:24 09.december 2013.

    To so podatki samo za južni pol (kjer se količina ledu povečuje če se ne motim, to da so odkrili kraj z najnižjo temperaturo pa sploh ne pomeni da ni bilo takšnih temperatur že prej), vendar pa se drugod zmanjšuje ...prikaži več hitreje zato je neto ledu negativen, enako je z meritvami temperature, (kjer je neto sprememba temperature pozitivna), po svetu ki jih prav tako izvajajo s sateliti.

  • janco23 13:48 09.december 2013.

    klikni ta link in zaslužihttp://MegaStoon.Com/?share=236829http://MegaStoon.Com/1/?share=236829

  • Lavdan 20:59 08.december 2013.

    Zgoraj navedene podatke morate poslati Lučki Kajfež in Alu Goru.