Slovenija
161 ogledov

"Nasmešek sodelavcev je zame največja nagrada“

Albert Erman Žurnal24 main
Podjetnik leta 2012 je Albert Erman, direktor podjetja Magneti Ljubljana. Z njim smo se pogovarjali o receptu za uspeh, o kljubovanju krizi, o tem, kako bi bilo treba kaznovati nepoštene direktorje, ter o hobijih, med katere spadata pilotiranje in igranje harmonike.

Priznanje podjetnik leta je najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam, ki ga že od leta 1991 podeljuje revija Podjetnik. Letošnji dobitnik je Albert Erman, ki na evropskem trgu magnetov uspešno konkurira največjim. V njegovem podjetju Magneti Ljubljana je zaposlenih 204 delavcev.

Za zlonamerna dejanja bi morali biti materialno in kazensko odgovorni

Kaj vam pomeni naziv podjetnik leta?
Priznanje mi pomeni veliko. Veseli me, da so nas opazili in prepoznali kot kompetentne, inovativne in zanesljive partnerje v slovenskem podjetništvu.

V reviji Podjetnik so pred leti napisali, da ste ena od legend med slovenskimi podjetniki. Kaj je skrivnost vašega uspeha?
Stalno vlaganje v razvoj, jasni cilji, timsko delo, spoštovanje vseh dogovorov s partnerji, transparentno delo in minimalna letna rast šest odstotkov, kar pomeni stalno investiranje.

Katere lastnosti so pri dobrem podjetniku nepogrešljive?
Dober podjetnik mora biti kreativen in inovativen. Treba je biti odločen in vztrajen ... Rezultat dobrega podjetnika je zaupanje sodelavcev, ki verjamejo v postavljene cilje.

Kaj bi svetovali mladim podjetnikom?
Z delom in jasnimi cilji se vse doseže.

Kaj bi v teh časih svetovali vladi? Je z varčevalnimi ukrepi na pravi poti ali bi bila zdaj boljša politika zadolževanja?
Osnovno vodilo, ki ga vedno podpiram, je porabljati v okviru zmožnosti. Menim, da so varčevalni ukrepi pomembni in nujni.

Kaj je največja težava našega gospodarstva?
Padanje konkurenčnosti. Treba ga je zaustaviti, in sicer s stalnim razvojem in investicijami v nove izdelke in nove kupce.

Vas je kriza prizadela? Kako se z njo spopadate?
Kriza je stalnica našega delovanja. Izdelki namreč stalno ugašajo, zato je treba najti nove proizvode in kupce. Ves čas moraš biti na trgu, da lahko slediš spremembam. Seveda se s krizo zmanjšuje povpraševanje, še posebno v avtomobilski industriji, zato zdaj portfelj naših kupcev iz avtomobilske širimo na železniško industrijo izdelave vlakov, tramvajev. Za drugo leto načrtujemo razvoj za potrebe letalske industrije in medicine.

Ali Slovenija podjetnikom ponuja dovolj stimulativno okolje?
Nikakor ne. Potrebne so reforme na področju delovne zakonodaje, bančni sistem trenutno ni dovolj močan, da bi zadovoljivo podpiral podjetnika. Premajhna je tudi stopnja podpore pri razvoju – inštituti bi morali biti financirani samo prek uspešnih projektov za podjetja.

Kaj ponujate svojim zaposlenim?
Svojim zaposlenim nudimo redne plače, izplačujemo regres in božičnico. Kot redki delodajalci zaposlenim v okviru lastne kuhinje,menze, nudimo toplo malico. Zaposlene o poslovanju podjetja obveščamo z internim glasilom Magnetek, ki izide vsake štiri mesece. Vsak mesec razglasimo delavca meseca, ga predstavimo v internem glasilu in mu izplačamo denarno nagrado. Zaposlenim nudimo pozitivno delovno klimo in pozitivno kulturo skozi motivacijo, sodelovanje, sistem nagrajevanja in s stalnim izobraževanjem. Vsak zaposleni v našem podjetju ima možnost za osebnostno rast.

Velikokrat pravijo, da direktor delegira, delavec pa dela.
Uspešen podjetnik mora biti pripravljen podrejenim delegirati moč, ki jo potrebujejo za izpeljavo potrebnih poslov. Zato mora uspešen podjetnik posvečati veliko pozornosti komunikaciji s sodelavci, s katero ustvarja pozitivno vzdušje. Delavci se tako novih nalog lotevajo z optimizmom in zaupanjem v postavljene cilje.

Za uspešnim moškim stoji močna ženska. Drži?
Da za uspešnim moškim stoji uspešna ženska, je zame stara ljudska modrost.

Na kaj dober podjetnik ne sme nikoli pozabiti?
Dober podjetnik nikoli ne sme pozabiti na skrbno in sistematično analizo vsake aktivnosti, na katero mora biti popolnoma osredotočen. Nikoli ne sme pozabiti na sodelovanje z zaposlenimi, motivacijo, nagrajevanje in izobraževanje. Dober podjetnik mora biti zgled pri delu.

Koga v svojem podjetju ne bi nikoli zaposlili?
Za nikogar ne morem reči, da ga ne bi nikoli zaposlil, vsekakor pa ne maram ljudi, ki se v službi izogibajo delu; to pomeni, da ne maram lenuhov.

Kakšna je razlika med sklepanjem poslov v Sloveniji in v tujini?
Ne vidim razlik. V obeh primerih moraš biti dosleden, korekten in transparenten. Vsi kupci zahtevajo kakovosten izdelek v roku in naročeni količini.

Kakšno je vaše mnenje o direktorjih, ki izčrpavajo podjetja?
Zame so nevredni vsake besede. Menim, da bi morali biti takoj razrešeni, in to brez vsakršnih odpravnin. Za svoja zlonamerna dejanja bi morali biti materialno in kazensko odgovorni.

Vaša služba je verjetno zelo stresna. Kako se sproščate?
Moja služba je moj največji hobi, kjer z veseljem preživim največ časa. Nasmešek sodelavcev pa je zame največja nagrada. Sproščam se pa v krogu svoje družine. Veliko pozitivne energije mi daje moj štiriletni sin. Ob njem se počutim mlajši, kot sem v resnici sem. Moj dan je dolg, vendar zelo lep, zlasti ko s svojim najmlajšim sinom zlagam legokocke. Sicer pa redno kolesarim in šahiram. Preostali prosti čas porabim za dejavnosti, kot so pilotiranje letala, vožnja z motorjem, jadranje, smučanje, plavanje, lov, zelo rad pa zaigram tudi na harmoniko. Sem tudi abonent Mestnega gledališča ljubljanskega in Opere ter član Plesne zveze Slovenije. Zelo rad sem tudi v družbi svojih prijateljev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.