Slovenija
5 ogledov

Nasprotniki enakih pravic vodijo

Lezbijki Profimedias
Za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je 42 odstotkov vprašanih, proti pa 53 odstotkov.

Med verjetnimi udeleženci referenduma o izenačitvi partnerskih skupnosti (ki se ga bodo zagotovo udeležili) prevladujejo tisti, ki ne podpirajo izenačitve pravic različnih parov - za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je v tem primeru 42 odstotkov vprašanih, proti pa 53 odstotkov, je pokazala tokratna anketa časnika Delo.

Petina neopredeljenih

Meritev, ki se nanaša na celotno populacijo, pa kaže, da je približno polovica (42 odstotkov) anketirancev podpira izenačitev pravic istospolnih z različnospolnimi pari, polovica pa ji nasprotuje (41 odstotkov). Slaba petina se ni znala opredeliti.

Najodločnejši podporniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so po rezultatih Delove ankete podporniki ZL, saj ga podpira skoraj 70 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi. Med podporniki so tudi ljudje v starostni skupini od 18 do 25 let, študentje in ženske.

Podporniki SDS izrazito proti

Izenačitvi pravic parov izrazito nasprotujejo podporniki SDS (76 odstotkov sodelujočih v anketi), prav tako podporniki SMC (53 odstotkov vseh sodelujočih v anketi) pa ljudje z osnovnošolsko izobrazbo, starejši od 50 let (polovica sodelujočih), upokojenci in moški.

Gotovost udeležbe na referendumu je napovedalo 28 odstotkov vprašanih, verjetnost pa še dodatnih 15 odstotkov, kar skupaj pomeni 43-odstotno udeležbo. Tistih, ki napovedujejo, da zagotovo (37 odstotkov) ali verjetno ne bodo (11 odstotkov) šli na referendum, je več oziroma 48 odstotkov.

Protest | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Anketa napoveduje nizko udeležbo

Iz Delove ankete je mogoče izluščiti ugotovitev, da se na referendum ne bo odpravilo veliko ljudi, s križanjem podatkov pa se lahko doda ugotovitev, da so za odhod nanj najbolj motivirani volivci SDS, saj je dobrih 60 odstotkov vseh, ki so sodelovali v anketi, odgovorilo, da se nameravajo zagotovo udeležiti referenduma.

Komentarjev 5
  • Avatar Zala
    Zala 19:24 08.december 2015.

    In o pravicah manjšine bodo odločali ....... ....... ljudje z osnovnošolsko izobrazbo, starejši od 50 let, upokojenci in moški. Tako je napisano v članku. ....... ........... ............ .......Ti isti krojijo usodo Slovenije, ker so redni udeleženci vseh volitev. Se vprašajmo, ...prikaži več zakaj ne premaknemo riti in oddamo svoj glas? Ne samo za referendum, ampak takrat, ko so parlamentarne volitve?

  • punca05 12:42 30.november 2015.

    očitno pišete tukaj sami nevedi. Globalno zakon pomeni vse kaj drugega kot samo posvojitev otrok istospolnih. NIHČE ni proti poroki istospolnih, je pa PROTI POSVOJITVI OTROK. Je proti DISKIRMINACIJE družine. Družina je TEMELJ in tisti, ki razmišljamo v dobro zaposlenih, ...prikaži več dobro države, bodo PROTI takemu napadu . Nihče se očitno ne zaveda, da se genetika potemtakem spremeni, da se spremeni sledljivost narodu. Da bo zakon prinesel še večjo NESTRPNOST, do zagovornikov. Tisti, ki se borijo "za ljubezen", so v bistvu največji lobisti, nestrpneži do tistih, ki so za tradicijo.

  • hejho 10:37 30.november 2015.

    Spet, kar se tiče posvojitev: poglejte si veljavni zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (137. in 138. člen):http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO40Posvojitelj je že po veljavni ureditvi lahko tudi posameznik in nikjer ne piše, da samo straight. Torej že po veljavnem ...prikaži več zakonu lahko posvoji lezbijka ali gay. Odprite oči. Preberite si, o čem se sploh odloča. Glasujmo ZA.