Slovenija
56 ogledov

Nastop katastrofa, finančni trgi še bolj panični

Bratuškova na CNN Printscreen CNN
Slovenski ekonomisti nastop ocenjujejo za katastrofo, saj so prepričani, da je nekaj zelo narobe, ko govoriš, da ne potrebuješ pomoči. Zahtevani donosi na obveznice so medtem dosegli novo najvišjo letošnjo raven slovenskega zadolževanja.

Včerajšnji nastop predsednice vlade Alenke Bratušek za ameriško televizijo CNN močno odmeva v javnosti. Večine poznavalcev s tem, ko je ponavljajoče zatrjevala, da finančne pomoči ne potrebujemo, ni prepričala.

Damijan: Bratuškova na CNN, trgi pa še bolj panični

Ekonomist Jože P. Damijan v svojem blogu poudarja, da so danes finančni trgi padli še bolj v paniko, saj so zahtevani donosi na slovenske obveznice danes poleteli na rekordno raven (6,48 odstotka) po lanskem septembru.

Za to podaja dve razlagi. Kot prvo, da "Bratuškova ni prepričala investitorjev, ampak je s svojim neprepričljivim nastopom še spodbudila paniko". Kot drugo pa ponuja možnost, da "finančni trgi preračunljivo špekulirajo in poganjajo obresti v višino, ker se pripravljajo na novo izdajo slovenskih obveznic".

Damijan je prepričan, da bosta v vsakem primeru morala predsednica vlade in finančni minister preklemansko več narediti in biti bolj prepričljiva tako pri domačih reformnih namerah kot pri prepričevanju tuje javnosti, da so stvari doma pod kontrolo in da bo vlada napovedane reforme dejansko izvedla. "To, kar smo videli do sedaj, in obotavljanje glede sprejema fiskalnega pravila je vse kaj drugega kot znak prepričljivosti," je zapisal.

Ekonomisti za Finance: Ko govoriš, da ne potrebuješ pomoči, je nekaj zelo narobe

Marko Jaklič je nastop ocenil za katastrofo, saj Bratuškova ni postregla z nobenimi konkretnimi odgovori. "Priprava Bratuškove na intervju je bila katastrofalna. S takšnim nastopom bi jo izžvižgali tudi na gasilski veselici. V vladi je ogromno ekonomistov, ki bi ji morali povedati, kakšna sporočila mora poslati v finančni svet. PR je pogrnil v celoti," je za omenjeni časnik povedal Jaklič, ki je prepričan, da je imela Bratuškova izjemno priložnost za promocijo, ki pa je ni izkoristila.

"Ko govoriš, da ne potrebuješ pomoči, je nekaj zelo narobe. Takšno pomirjanje, kot ga je včeraj želela uprizoriti Bratuškova, ima zelo omejeno moč," pravi izvršni direktor Alta Skupine Simon Mastnak. Dodaja, da finančni trgi pričakujejo akcijo oziroma zelo jasen načrt, kaj namerava Slovenija narediti, zato časa za pavšalne trditve ni več.

Podobno meni tudi ekonomist Davorin Kračun. "Zaklinjanje 'znamo in zmoremo' ni dovolj. Zato so se donosi slovenskih obveznic danes spet dvignili. Trgom je treba obelodaniti konkretne načrte sanacije bančnega sistema in spopada s prezadolženostjo podjetij," je povedal za Finance.

Komentarjev 92
  • Scott 23:45 10.maj 2013.

    Janez je Slovenec!

  • JANEZON 11:30 13.april 2013.

    Njene izjave so samo sramotenje države,katere ugled so zapravili njeni predhodniki pa tudi sama z svojim zahrbtnim delovanjem v opoziciji.......

  • mrredbull 08:48 13.april 2013.

    večina vas še ni ugotovila, da so politiki, ki dajejo videz nerodnosti pošteni in se ne znajo sprenevedati.. pravi mojster za to je njen predhodnik.. danes večina ljudi v zahodni civilizaciji ne zna ceniti človeške vrline.. zato funkcionira slabše kot ...prikaži več večina živalskih vrst, prav tako se, nevredno človeka, obnaša večina vidnih predstavnikov človeške družbe!