Zdravje
353 ogledov

Dva trika, kako ponoči hitreje znova zaspati

Spanje Profimedias
Se zbujate sredi noči in potem ne morete več zaspati? Verjetno zato, ker ob tem storite eno izmed teh dveh napak ...

Zbujanje sredi noči je ena izmed bolj nadležnih stvari, saj ima veliko ljudi nato precejšnje težave, da se znova pogrezne v spanec. Pri številnih sledi mukotrpno premetavanje po postelji, zjutraj, ko zvoni budilka, pa občutek, da vas je v sanjah povozil vlak.

Strokovnjak za spanje Michael Breus iz ameriške zbornice za medicino spanja opozarja, naj se ljudje potem, ko se ponoči prebudijo, nujno izognejo dvema stvarema. Izpostavil jih je za Insider.

1. Nikar ne poglejte na uro

Beus pojasnjuje, da ljudje želijo preveriti, koliko časa še lahko spijo, preden jih čakajo zahtevne dolžnosti. A ta nemir nato zelo pogosto preprečuje ljudem, da bi se znova pogreznili v sen, še posebej, če vidijo, da jim preostane le še nekaj uric do zvoka budilke. 

2. Ne silite na stranišče

Če se zbudite, ostanite v postelji, če je to le mogoče. Želji, da je potrebno nujno izprazniti mehur ali popiti kozarec vode, sta velikokrat varljivi. Ostanite raje znotraj toplega gnezda postelje in se ne premikajte, saj v nasprotnem povzročite, da bo srce poslalo po telesu več krvi, kar vas bo konkretno zbudilo.

Med železnimi nasveti, da boste spali s čim manj nočnega prebujanja, je tudi skrb za udobje. Temperatura v spalnici ne sme biti previsoka, idealna je pod 19 stopinj. K boljšemu spancu bo prispevalo, če boste zjutraj ali prek dneva (ne zvečer!) redno izvajali telesno dejavnost, skrbeli za dovolj nočnega počitka, če boste iz spalnice pregnali vse zaslone in jo ohranili kot prepovedano območje za domače ljubljenčke. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:17 14.marec 2017.

    Jst ne morem spat, če me tišči. Se grem izpraznit in v sekundi zaspim nazaj. Kar se pa ure tiče, pa kar drži, ker me potem "ali imam še dovolj časa za spanje" ves čas mori. :)

  • Avatar praufo
    praufo 09:17 13.marec 2017.

    zadeva je precej bolj kompleksna in zato težavna, pa še luna vpliva, itd ...

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 07:35 13.marec 2017.

    pa kaj se niti premaknit ne smem in naj se vščijem v posteljo, bedarije