Slovenija
90 ogledov

Nateg Ircev s slovenske telefonske številke

Preverite, da slučajno ne plačujete 40 evrov na mesec, porabite pa le za 20. (Fo Žurnal24 main
Številni irski mobilni uporabniki so bili pred dnevi tarča klicev s slovenskih telefonskih številk. Ko so vrnili klic, so se impulzi veselo vrteli.

Nemalo jeze je na Irskem pred dnevi sprožilo zvonjenje mobilnih naprav, ki jih je klicala številka 00 386 8189 7022. Gre za slovensko mednarodno klicno kodo, irski telefoni pa so zvonili le nekaj sekund, nato je bila zveza prekinjena.

Po poročanju irskih medijev se je mnogo uporabnikov intuitivno odločilo vrniti klic, saj je bila številka na prvi pogled precej podobna kodi irskega ponudnika telefonije Vodafon, ki uporablja klicno številko 086. S tem pa so tvegali precejšnje povečanje svojega mesečnega računa. Poročila uporabnikov po podatkih irske agencije za telefonske komunikacije ComReg sicer kažejo, da so jih poleg z zgoraj navedene klicali še z nekaj različnih številk, ki se razlikujejo le v zadnjih dveh številkah.

Slovenski inšpektorji že na delu

Na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) RS so za Žurnal24 potrdili, da so seznanjeni z omenjenim dogajanjem, saj jih je ComReg obvestil o domnevni zlorabi. Kot pojasnjujejo na agenciji, so številski blok telefonskih številk 00 386 8189 xxxx (skupno kar deset tisoč številk) pred časom z odločbo dodelili romunski družbi Premium net International. Omenjeno dodeljevanje je nekaj običajnega, uporabljalo pa ga predvsem večja podjetja.

Po prejemu obvestila z Irske je Apek takoj uvedel postopek nadzora, ki še ni zaključen. Tako v tej fazi še ni znano, s kakšnim namenom so bili irski uporabniki klicani in po kakšni tarifi so morali plačevati impulze. V Apeku pa zagotavljajo, da poročanja irskih medijev o tem, da navedene številke spadajo pod komercialne linije, ne držijo, saj imajo pri nas te klicno kodo 090.

Ob tem v Apeku vsem uporabnikom telefonov svetujejo, naj bodo pri odgovarjanju na neznane odgovorjene klice previdni.

Komentarjev 1
  • pikijakob 22:07 05.februar 2013.

    slovenski inšpektorji so na delu? kaj ne hodijo oni samo po plačo v službo?