Slovenija
31 ogledov

Nategi, ki so jih razkrili

tzce<kro>: 16.09.2007, prometna nesreca, avtomobil, karambol, cesta, prome tzce<kro>: 16.09.2007, prometna nesreca, avtomobil, karambol, cesta, prome
Zavarovalnice. Vse več goljufov dobijo zaradi socialnih omrežij in videonadzora.

V Zavarovalnici Triglav računalniški program na podlagi sto indikatorjev preveri vsak škodni zahtevek in opozori, ali gre morda za goljufijo. “Vedno več jih je, težko pa je reči, ali zaradi krize ali zato, ker smo bolje organizirani in jih več odkrijemo,” pravi Dejan Jasnič, ki je v Triglavu direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar. Lani so v njegovi službi pregledali 574 sumljivih primerov, a dodaja, da so ogromno priložnostnih goljufov zavrnili že njihovi cenilci.

Nič škode, hude poškodbe

Lani je bil največji delež fingiranih nesreč in napihovanja škode. Na primer: v luksuznega terenca se je zaletel mali starejši avtomobil in poškodoval zadnja desna vrata terenca. Materialna škoda je bila nizka in pri cenitvi ni bilo težav, saj je do trka res prišlo. Čez približno eno leto so se pojavili zahtevki zaradi poškodb. V terencu je bilo namreč pet krepkih fantov, ki naj bi bili vsi poškodovani, zaradi česar je vsak zahteval pet tisoč evrov.

 “Drugi poskušajo samo izkoristiti priložnost,” dodaja Jasnič. “Po prometni nesreči, kjer naj ne bi bilo telesnih poškodb, smo dobili zahtevek zaradi hujše poškodbe nosu, zraven pa je bila priložena vsa medicinska dokumentacija. Ugotovili smo, da so vozniku nos zlomili na športnem dogodku, ki je bil isti dan kot nesreča, samo zvečer,” razlaga Jasnič. Dodaja, da je z vsemi podatkovnimi bazami in socialnimi omrežji zelo težko uspeti s takimi zgodbami, saj ostane veliko sledi. Nekdo je uveljavljal poškodbo pri delu, zavarovalnica pa je tudi prek socialnih omrežij ugotovila, da se je napil v lokalu, se stepel, si tam zlomil dlančnico, prišel domov in padel po stopnicah ter si zlomil ključnico, v bolnišnico pa se je odpeljal šele 20 ur pozneje, ko je bil dovolj trezen. Trdil je, da je v službi padel po stopnicah.

Posneto iz vseh kotov

Videonadzor pa je posnel dogovorjeno nesrečo. Na javnem parkirišču sta se dobila dva voznika in se rokovala, star avto pa se je nato z zadnjo stranjo naslonil na vrata boljšega avtomobila nemške izdelave in odrgnil celotno stran. Lastnik avta mu je ob tem kazal, do kam naj gre. Potem sta si ogledala škodo in se lotila pisanja zapisnika, vse skupaj pa so snemale tri nadzorne kamere.

Komentarjev 1