Slovenija
313 ogledov

Navadni nagrobniki dobili konkurenco

digitalni nagrobnik iternal Mariborinfo.com
Nagrobniki, na katerih je zapisano pokojnikovo ime, priimek ter letnici rojstva in smrti, so dobili konkurenco v prvem digitalnem nagrobniku na svetu. Ta stoji v Sloveniji.

Slovenskim pokopališčem digitalizacija ni tuja, kar dokazuje tudi zadnja predstavitev na pokopališču Pobrežje. V sodelovanju med Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor (FERI) ter domačimi in mednarodnimi malimi in srednjimi podjetji je nastal nov izdelek digitalne dobe. Digitalni nagrobnik iTernal omogoča zapis veliko več informacij o življenju, delu, hobijih, srečnih in žalostnih prelomnicah v življenju pokojnika. 

"Če so za nami po smrti doslej ostali le ime in priimek ter dve letnici, nam je zdaj na voljo pobeg iz anonimnosti. Dosedanji kamen smo zamenjali z digitalnim nagrobnikom, ki s svojo bogato vsebino (fotografije, besedila, videoposnetki) nagrobniku daje osebno, čustveno noto," pravijo v Pogrebnem podjetju Maribor. 

Nagrobnik je lahko poljubne velikosti, opremljen z visoko stopnjo svetilnosti in naprednimi vmesniki. Zavarovan je proti vandalizmu in prilagojen različnim vremenskim razmeram. Nagrobnik vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, napajan pa je lahko na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije. 

Na zaslonu od fotografij do videoposnetkov

V fazi mirovanja so na zaslonu prikazani osnovni podatki o pokojnem. Ko mimoidoči postoji pred nagrobnikom, se začne predvajati vsebina, ki je shranjena v njem. Vmesnik omogoča tudi prilagoditev zaslona ob posebnih dneh. 

Videoposnetki, ki se vrtijo na nagrobniku, so brez zvoka, saj to ni zaželeno v okolju, kot je pokopališče. To pa ne pomeni, da videoposnetku ne bo mogoče prisluhniti, saj bo to omogočala mobilna aplikacija, ki je v izdelavi, je za mariborinfo.com povedal Milan Zorman s FERI.  

Inovativni tudi v Ljubljani

Na ljubljanskih Žalah pravijo, da bodo takšen nagrobnik ponudili, če bo povpraševanje zanj. Žale digitalne storitve razvijajo že več kot deset let. Za inovaciji prenos pogrebov in iskalnik grobov so prejeli bronasta priznanja GZS. 

Možnost prenosa pogreba prek spleta so kot prvi na svetu ponudili leta 2007. "Svojci se za prenos pogreba prek spleta odločijo zelo redko. Letno se za video prenos, katerega cena je 21,83 evra z DDV, odloči med pet in deset svojcev," nam je povedala Mojca Hucman iz podjetja Žale d. o. o.

Žale | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

Pripravljajo novost

V letošnjem letu bodo uporabnikom ponudili nov način navidezne realnosti, s katero si bo možno ogledati Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih s pomočjo pametnega telefona in vizirja. Storitev bodo prvič predstavili na mednarodnem simpoziju ASCE 6. aprila v Ljubljani. 

Lani so uvedli digitalno predvajanje slik pokojnika. "Namesto klasične postavitve fotografije pokojnika v vežici ob žari ali krsti, lahko uporabimo digitalni predvajalnik, na katerem se izmenjujejo različne fotografije," so opisali storitev, ki je naletela na dober sprejem. 

Pred štirimi leti so hkrati s Pogrebnim podjetjem Maribor predstavili dva brezplačna mobilna vodiča ARTOUR po pokopališču, in sicer Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih in Park miru – pokopališče Žale. Leto kasneje so vodič Park miru – pokopališče Žale nadgradili s tremi novimi tematskimi sklopi, in sicer pisatelji in pesniki, igralci ter vojna grobišča. Omogočajo pa tudi virutalni ogled pokopališč. 

Do lokacije z iskalnikom grobov

Na pokopališču sta dva infomata, ki prikazujeta osnovne podatke s spletne strani pokopališča, s čimer med drugim omogočata dostop do iskalnika grobov in napovednika pogrebov. 

Iskalnik grobov so med prvimi na svetu uvedli pred desetimi leti, danes pa ponujajo spletno in mobilno različico. Iskalnik omogoča iskanje želenega groba na pokopališču Žale in ostalih 17 pokopališčih v upravljanju podjetja Žale. Zajeti so tisti pokojniki, katerih svojci niso prepovedali objave. Poleg tega iskalnik omogoča tudi iskanje grobov znanih pokojnikov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • smejka 20:27 26.marec 2017.

    Kakor komu ljubo in kar si kdo želi oziroma zmore.Toda noben nagrobnik ne more spremeniti odnosa za čas bivanja na tem planetu - in vsaj meni- zgolj to šteje.