Slovenija
213 ogledov

Naval na neplačane

Matea jakin Nataša Čepar
Evropske organizacije. Mladi težko dobijo celo prostovoljno delo.

“Letos smo na razpisu za neplačano pripravništvo, ki traja šest tednov, dobili 145 prijav, sprejeli pa bomo predvidoma 12 diplomantov,” pravi Katarina Dobranovič, vodja administracije na predstavništvu Evropske komisije (EK) v Sloveniji. Število prijav je v primerjavi z lani, ko so jih prejeli 30, skokovito naraslo.

Odskočna deska

Omenjeno pripravništvo je lahko tudi odskočna deska za kandidaturo za plačano pripravništvo v eni od ustanov Evropske unije, ki traja od treh do petih mesecev in poteka v Bruslju, Luksemburgu ali na predstavništvih držav članic. “Evropske ustanove razpisujejo tudi pogodbene zaposlitve in zaposlitve za nedoločen čas, ki pa jih je v tem letu bistveno manj kot v preteklosti,” razlaga Matea Jakin, sodelavka predstavništva EK v Sloveniji. Kandidat mora prestati razmeroma zahteven preizkus, potem se lahko vpiše na rezervni seznam. To pomeni, da ga bodo kontaktirali, če ga bodo 
potrebovali.

Kruta realnost

“Za mlade, ki bi se zaposlili v evropskih ustanovah ali nevladnih organizacijah v Bruslju, večinoma predstavlja problem to, da so iskani predvsem kadri, ki že imajo dve ali tri leta izkušenj v mednarodnem okolju,” pravi Saša Islamović, nekdanji pripravnik v Evropskem parlamentu. Veliko mladih po njegovih besedah dela zastonj ali za plačo, s katero si ne morejo pokriti stroškov bivanja.

Komentarjev 4
  • feferon 11:15 21.februar 2013.

    razen če je ata politik stranke SDS....

  • allstarr111 09:13 21.februar 2013.

    Problem je v mladih ljudeh, v bruslju jim ni problem delati tudi zastonj, še raje celo za plačo s katero ne morejo pokrit vseh stroškov. Pač samo zato ker pričakujejo da bodo s tako vdanostjo prišli v izbor ko se ...prikaži veče bodo izbirali kandidati za kakšne dobro plačane službice, ampak naj kr takoj razočaram, v Bruslju je enako kot doma, brez dobrih zvez ne dosežeš nič. Ne razumem pa tega, v Bruslju je free delao OK, medtem ko v Sloveniji pa nebi delali zastonj in celo za nižjo plačo ???

  • McBobo 08:52 21.februar 2013.

    Was du schreibst? Ich verstehe das nicht.