Avto
148 ogledov

Znano, zakaj vozniki ne uporabljajo navigacije v vozilu

Navigacija GPS in brezžično omrežje ponujata učinkovit način za opazovanje prome Žurnal24 main
Večina voznikov doživlja glasovne ukaze kot nadležne. Tako je razlrila raziskava "J.D. Power and Associates", kjer so ugotavljali tudi to, kateri avtomobili so najbolj tehnološko napredni.

V raziskavi "J.D. Power and Associates“ so zajeli ameriške uporabnike vozil. Osredotočili so se na uporabniško izkušnjo lastnikov novih vozil v prvih devetdesetih dneh lastništva avtomobila.

Voznikom in voznicam so postavili različna vprašanja na različne tematike. Osredotočili so se na tehnologijo v vozilu, vključno z vgrajenim navigacijskim sistemom, zabavno-informacijskim sistemom in varnostnimi sistemi.

Rezultati so pokazali, da so uporabniki vozil na splošno zadovoljni s tehnologijami v svojih avtomobilih. Povprečje točk od 1000 možnih je bilo 730. Kar je zanimivo je, da so bili najslabši rezultati povezani z navigacijskimi sistemi (687 točk).

Kaj jih moti?

Raziskovalci so prišli do odkritja, da več kot polovica udeležencev ankete nikoli ni uporabljala vgrajenih navigacijskih sistemom v avtomobilih, ampak je v ta namen raje uporabljala zemljevide shranjene na svojih telefonih. Skoraj tretjina vprašanih je v prvih treh mesecih vgrajene GPS sisteme uporabljala manj kot dva tedna, potem pa so se vrnili k uporabi navigacije na svojih pametnih telefonih.

Izkazalo se je, da je največja težava vnos končnega cilja, ki zahteva iskanje v večih menijih, da bi prišli do naslova. Pri „J.D. Power“ so pojasnili, da so vprašani nezadovoljni z dejstvom, da je v vgajenih navigacijskih kartah shranjenih premalo posvečenih destinacij. Druga težava je glasovno ukazovanje, saj sistemi po njihovem pogosto ne razumejo, ali pa narobe razumejo ukaze, ki jih morajo potem ponavljati znova in znova.

Poleg tega vrsta varnostnih razlogov uporabnika omejuje, da ročno vnese cilj v navigacijski sistem kar med premikanjem vozila. Medtem, ko je razumljivo, da je za voznika to nesprejemljivo, medtem, ko upravlja z vozilom, pa se vprašanim zdi nesprejemljivo, da tega med vožnjo ne morejo storiti sopotniki.

Navdušeni nad Bavarci in Korejci

Raziskovalci poudarjajo, da sistema, kot sta Apple Carplay in Android Auto, rešujeta težave, ki so jih navedli anketiranci, a, da je težava, da se le redki zavedajo, da imajo te funkcije v svojih vozilih.

Kot zanimivost, anketa je imela še en cilj. Glede na izkušnje uporabnikov ugotoviti, kateri avtomobil je tehnično gledano najboljši. Vprašani so v različnih segmentih in kategorijah na vrh postavili BMW serije 2, BMW serije 4, hyundaija genesisa in tucsona ter chevrolet camara, kio forte in nissana maximo.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.