Zdravje > Otrok
223 ogledov

Nasveti za družine v stiski

Družina v stiski Profimedias
Veliko družin in posameznikov se ob izgubi službe in posledično izgubi dohodka popolnoma izgubi. To velja predvsem za tiste, ki so se v takšnem položaju znašli prvič, ki se sramujejo nastalega položaja in težko prosijo za pomoč, ugotavljajo delavci, ki so dnevno v stiku z osebami v socialni stiski.

Za enostavne nasvete, kaj vse družinam v stiski pripada in kam vse se lahko obrnejo, smo prosili Odvetniško pisarno Zidar Klemenčič, ki skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje izvaja projekt Botrstvo – brezplačna pravna pomoč.

Pravnica Mateja Apohal | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Obrnite se na CSD in zaprosite za dodelitev pravic iz javnih sredstev

V projektu brezplačne pravne pomoči obravnavajo veliko primerov posameznikov in družin, ki so se znašle v socialni in materialni stiski zaradi izgube službe in posledično zmanjšanja mesečnega dohodka. "Vsem, ki so se znašli v takšnem položaju svetujemo, naj se takoj obrnejo na pristojni center za socialno delo (CSD) in zaprosijo za dodelitev pravic iz javnih sredstev oziroma za ponovno odločanje o teh pravicah, če so jim pred tem že pripadale, saj bodo lahko na podlagi spremenjenih razmer dobili višje praviceGovorimo o denarni socialni pomoči, otroških dodatkih, subvenciji za malico, kosilo in podobno," svetuje pravnica Mateja Apohal, ki že tri leta vodi projekt brezplačne pravne pomoči. Ljudem svetuje, naj kot razlog za ponovno odločanje navedejo spremembe v prejemanju dohodkov, pri čemer naj priložijo čim več dokazil, ki izkazujejo spremembo njihovega materialnega in premoženjskega stanja. S tem namreč pripomorejo k čim prejšnjemu odločanju pristojnega CSD in posledično čim prejšnji pridobitvi višjih pravic iz javnih sredstev.

Z upniki se dogovorite za način vračil

"Ljudje, ki se znajdejo v socialni stiski in ne zmorejo redno poravnavati vseh mesečnih obveznosti, trenutno še nimajo na voljo ukrepa, ki bi ga nudila država v pomoč pri reševanju ali preprečevanju poslabšanja socialnih stisk," pojasnjuje. Nekaj ukrepov se sicer pripravlja in naj bi bili v kratkem sprejeti, med njimi tudi odpis dolga. V primerih nastanka stiske ljudem svetuje, naj se obrnejo na posameznega upnika in se dogovorijo za način odplačevanja neporavnanih obveznosti, ki so že zapadle v plačilo ter s tem preprečijo vložitev izvršilnega postopka, s katerim bi upnik preko sodišča izterjal obstoječi dolg. Dogovorijo se denimo lahko za obročno plačilo, odlog plačila za krajše obdobje in podobno. "Z izvršilnim postopkom dolžniku namreč nastanejo zgolj dodatni stroški, ki posledično višino dolga še povečajo," dodaja.  

elektrika, položnice | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Kako je z odklopom elektrike?

Mateja Apohal poudarja, da imajo vsi posamezniki in družine, ki imajo neporavnane obveznosti do operaterjev električne energije, pravico zahtevati, da jim kljub neporavnanim obveznostim ne smejo odklopiti elektrike. "Energetski zakon namreč določa, da distribucijski operater ne sme ranljivemu odjemalcu odklopiti elektrike oziroma odjema omejiti pod količino oziroma moč, ki je glede na okoliščine nujno potrebna, da ne pride do ogrožanja življenja in zdravja," pravi pravnica. Ugotavlja, da tega določila distribucijski operaterji pogosto ne upoštevajo, posamezniki in družine pa niso seznanjeni o svojih pravicah, ki jih pri tem imajo. Zato se žal kdaj zgodi, da se k njim po pomoč obračajo ljudje, ki jim je določen distribucijski operater v zimskem času odklopil elektriko ter s tem povzročil hudo stisko. "To pa je še toliko bolj nedopustno, v kolikor gre za družino z mladoletnimi otroki," pravi.

Kaj lahko starši storijo glede plačila vrtca ali šolske malice?

"Glede plačila neporavnanih obveznosti do šole ali vrtca, se je potrebno dogovoriti neposredno z upnikom, v tem primeru s šolo oziroma vrtcem. Ali bodo starši pri tem uspešni je odvisno, ali jim bo ta institucija znala prisluhniti in razumeti njihovo stisko," pojasnjuje pravnica. Socialna zakonodaja namreč ne določa, da bi šole oziroma vrtci bili dolžni omogočiti odlog plačila, vendar se glede na dejavnost, ki jo opravljajo, od njih pričakuje, da bodo razumeli situacijo, v kateri se je znašla družina in bodo njihovi prošnji ugodili. 

V vrtce je vključenih 79,5 odstotka otrok, po čemer lahko sklepamo, da vrtci nis | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V zvezi z uveljavljanjem teh pravic ob izgubi službe pa še dodaja: "Center za socialno delo je pri ponovnem odločanju o pravicah, torej tudi za subvencijo malice in subvencijo vrtca, zaradi izgube službe, zavezan odločbo izdati v roku enega meseca od dneva, ko posameznik odda vlogo, s katero zahteva ponovno odločanje." Ta rok je enak v vseh postopkih uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, ne glede na posamezno pravico, ki jo uveljavlja. "Posamezna pravica, o kateri je bilo odločeno z novo odločbo, ki vključuje znižanje dohodka zaradi izgube službe, mora biti priznana s prvim dnem naslednjega meseca od oddaje vloge," je zaključila.

 anja.scuka@zurnal24.si

 

Komentarjev 17
  • mojglas 13:21 09.junij 2015.

    Se popolnoma strinjam z zgornjo trditvijo! Tisti, ki so resnično pomoči potrebni – ali je ne dobijo ali pa jih je sram sploh prosit. Država bi morala malo preverjati komu in koliko dajejo te pomoči, saj sigurno tega ne porabijo ...prikaži več za preživetje, ampak ¾ denarja za luksuz kot je cigaret, alkohol, avtomobili... Mogoče je 1% teh ljudi, ki jo res potrebujejo.So pa takšni, ki to z veseljem izkoriščajo, grabijo vse kar je mogoče in na koncu če skupaj zaračunamo koliko dobijo »plače« na mesec je definitivno več kot pa zasluži delavec v tovarni. Žalostno pa je samo to, da ravno delavec v tovarni preživlja tega, ki izkorišča sistem. Poznam ogromno takšnih, ampak država se za te ne pobriga. Ker hočejo imeti mir pred njimi lahko koristijo ta javna sredstva.Najbolj žalostno pa je, da vidiš otroke teh družin, ki oba starša koristita »javno pomoč«. Otroci so lačni, umazani, nevzgojeni… starša pa živita na veliki nogi, brez enega dneva delovne dobe!Predlagam, da Žurna

  • kapibara 08:15 08.junij 2015.

    O to pa ne.. kar dedičem zagrozijo z izterjavo.

  • kapibara 08:12 08.junij 2015.

    Kot pravi članek; stopi do tistega ki te terja in se dogovori o rešitvi.. nobeden še ni bil zavrnjen ob reševanje problema, saj upniku je v interesu da dobi denar, tako ali drugače, tvoja dolžnost v tem primeru pa je ...prikaži več ta, da pokažeš voljo reševanje problema...