Slovenija
38 ogledov

Za drage krstice ne bo dovolj

Huda Jama, Barbara rov, povojni poboji Žurnal24 main
Jože Dežman od predsednika vlade zahteva razveljavitev in ponovitev razpisa za ureditev stanja posmrtnih ostankov v Hudi jami.

Vlada je na včerajšnji seji namenila 90.000 evrov za ureditev stanja posmrtnih ostankov v rovu sv. Barbare v Hudi jami. "Razpis, s katerim naj bi potrošili ta denar, je neizmerno norčevanje iz strokovnih standardov in tudi iz državnega denarja," pravi predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman.V pismu predsedniku vlade Miru Cerarju zahteva razveljavitev razpisa in pripravo novega.

Pri tem navaja, da naj bi bile krstice iz nerjavečega železa. "To je tako drago, da 90.000 evrov ne bi bilo dovolj niti za krstice," poudarja Dežman. "Pa so tistim, ki so pripravljali razpis, kompetentni ljudje povedali, da je dovolj dober material eloksiran aluminij. Druga kompetentna oseba pa meni, da je možna tudi pocinkana pločevina." Dodaja, da razpis zahteva 900 krstic, čeprav individualiziranih skeletov verjetno ni več kot 500. "Posmrtni ostanki blizu 400 umorjenih pa niso individualizirani in bi jih bilo treba shraniti drugače."

Ženske naj bi ločili od ostalih

Meni tudi, da bi bilo nujno pri prenosu posmrtnih ostankov določiti ženske in jih vzorčiti za morebitno identifikacijo. "Mnogo ljudi domneva, da imajo svojce, ki so bili umorjeni v rovu sv. Barbare. Verjetno so trenutno izkopani umorjeni Slovenci, pripeljani iz Teharij. Imamo pričevanja o skupini deklet, ki so jih od tam odpeljali v smrt. Možno je, da so to dekleta, ki so jih raziskovalci našli v rovu sv. Barbare," pojasnjuje Dežman.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 13:20 10.maj 2015.

    Morda si pa ti mal nor ? Hebalo te morda . To je retorika SS-ovcev , 100x morda , na koncu za vas zgodovinska resnica. V tem rovu ni otrok , kajti PArtizani so otroke vojnih zločincev , izdajalcev in ...prikaži več dezerterjev pustili živeti za razliko od vas beločrne bande ! V Petričku so bili vsi njihovi otroci , šolani in rejeni na rdečem denarju ! Heba tebe tvoj morda !

  • Žurnalček 13:16 10.maj 2015.

    Bo sigurno zadosti za krste iz kartona. V Valkarton pejt , da naredijo primerno škatlo. Če pa misliš na lesene , pejd pa v Ikeo . Boš dubu količinski popust !

  • nostradamus 18:10 08.maj 2015.

    malo pietete do mrtvih in manj razburjanja ne skodi kolikor je znano so tam tudi trupla zensk morda celo otrok torej niso bili vsi vojni ujetniki hospic pa verjetno nima povezave z grobiscem mar ne?miljoni denarja so poniknili za razno ...prikaži več prodajanje megle morda bi moral povprasati na kak drug naslov zakaj ni denarja za hospic morda pa brko in ostali vedo zakaj ni denarja