Slovenija
141 ogledov

Ne bo več treba vnašati PIN kode

pay pass Saša Despot
Že jeseni bo mogoče manjše zneske plačevati tako, da boste kartico le približali POS terminalu. NLB in Gorenjska banka bosta take kartice začeli izdajati jeseni, NKBM pa v začetku prihodnjega leta.

"Menjava bo postopna, ob poteku veljavnosti obstoječe kartice. Brezstične kartice bodo prejeli imetniki kartic, ki jim bo v mesecu, ko bomo pričeli izdajati brezstične kartice prenehala veljati obstoječa kartica, novi imetniki kartic ter imetniki, ki bodo izrazili željo po tovrstni kartici,“ so pojasnili v NLB. Ko boste dobili tako kartico, boste lahko takoj začeli s plačevanjem manjših zneskov brez vnosa PIN številke. Brezstično plačevanje namreč že omogočajo na primer v Hoferju in v vseh trgovinah Spar in Interspar, kjer pravijo, da so nekaj takšnih plačil že imeli, saj banke v tujini takšne kartice že izdajajo. 

Za plačila do 15 evrov ne več kot petkrat

Po principu Prisloni in pojdi bo mogoče plačati zneske do 15 evrov, napovedujejo v NLB. Za znesek nad 15 evrov pa bo potrebno vnesti tudi PIN številko. To bo treba vnesti tudi po petih zaporednih plačilih do 15 evrov, ki bodo opravljeni brez vnosa PIN številke. V NLB dodajajo, da bodo tako z namenom preprečevanja zlorab kot doslej spremljali morebitne nenavadne vzorce porabe in ukrepali. V NKBM pravijo, da je Mastercard plačevanja brez stika omogoča za zneske do 15 evrov, Visa pa do 20 evrov, a da je mogoče omejitve določati tudi za posamezna prodajna mesta. Limit je odvisen tudi od države. V Hoferju v Avstriji je tako brez vnosa PIN kode mogoče plačevati zneske do 25 evrov, brezstično plačevanje pa omogočajo že eno leto. 

"Brezstično plačevanje je namenjeno predvsem opravljanju malih plačil in je dobrodošlo v hitrih okoljih, kjer zaradi plačevanja pogosto nastajajo vrste – na primer na bencinskih servisih, v manjših prodajalnah, lokalih restavracijah s hitro hrano, za javni prevoz, na avtomatih s prigrizki, kavo,“ pravijo v Banki Koper

pay pass | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ogromno terminalov že pripravljenih

V Unicredit banki pravijo, da tako plačevanje podpirajo skoraj vsi njihovi POS terminali, niso pa povedali, kdaj bodo začeli izdajati brezstične kartice, imajo pa take kartice že komitenti njihovih sestrskih bank v Bolgariji Avstriji, Turčiji in na Poljskem. V NLB pravijo, da najpomembnejša prodajna mesta že več kot eno leto nadgrajujejo oziroma opremljamo s POS terminali, ki omogočajo brezstično plačevanje, zdaj je takih že več kot štiri tisoč. POS terminali NKBM brezstičnega plačevanja še ne omogočajo, s postopno menjavo bodo začeli konec leta. Abanka še ne izdaja kartic za brezstično plačevanje, kakor tudi še nima opremljenih POS terminalov za tovrstno plačevanje, letos pa ne enega ne drugega še ne bodo zagotovili. V Gorenjski banki pravijo, da proces menjave intenzivno poteka, brezstično plačevanje pa zdaj omogoča le manjši delež terminalov. 

Komentarjev 10
  • jaki 18:17 30.julij 2014.

    kolonel, petit, borgis, garmond cicero, medija, tercija, etc.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:33 30.julij 2014.

    a ni pol isti šmorn če bankovce nosm s stabo?

  • kapibara 11:04 30.julij 2014.

    Ja res fino, lopovu te ne bo treba več premikastit, da mu poveš PIN , bo zadovoljen z 75 eur..