Slovenija
26 ogledov

"Ne dražite socialnih partnerjev"

slovenija 09.02.12 Andrej Vizjak,  nujna seja odbora DZ za delo, druzino, social Žurnal24 main
Največ, kar devet ur so pogajalci porabili za vprašanje pogodb za določen čas. Plačana malica in nadomestilo za prevoz za zdaj ostajata.

"V Sloveniji trga dela ni mogoče radikalno spremeniti, saj je pogajalski proces socialnih partnerjev prezahteven," je dan pred obravnavo reforme trga dela na matičnem odboru dejal minister za delo Andrej Vizjak. Sindikati bi lahko zakonodajo ustavili z referendumom, delodajalci pa bi lahko ostali brez orodij za lažje zaposlovanje, ki si ga želimo vsi, je opozoril.

Glede na predlagani amandma DL v zvezi z ohranitvijo sistema zaposlovanja za določen čas, ki ni bil v razpravi in je močno razburil sindikate, je politike pozval, naj spoštujejo socialni dialog. Kot je posvaril, lahko z nepremišljenimi potezami dražijo socialne partnerje in ovirajo pogajanja. Ta namreč še niso zaključena.

Veriženje pogodb za določen čas

Zaposlovanje za določen čas je bila na zadnjih 12-urnih pogajanjih pred sredino sejo matičnega odbora tema, ki je zavzela največ prostora. Pogajalci so iskali kompromisno rešitev glede dopolnila, s katerim bi vlada delodajalcem omogočila, da bi lahko za isto delo za določen čas nepretrgoma zaposlovali različne delavcev in tako verižili pogodbe za določen čas.

Kot je pojasnil generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek, je bilo za sindikate zato ključno doseči, da delodajalec po dveh letih za isto delo ne bi več mogel sklepati novih pogodb o zaposlitvi za določen čas ne z istim ne z drugim delavcem. Lahko pa bi za isto delo za določen čas, a največ za dve leti, zaposlili več ljudi.

Plačana malica ostaja

Sindikati so zahtevali tudi, da se odpovedni roki znižajo s sedanjih 120 na največ 90 dni, delodajalci pa so znova odprli vprašanje plačanega odmora za malico in dodatka na prevoz, vendar sprememb v tej smeri za zdaj ni pričakovati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.