Avto
39 ogledov

Ne egea, ime mu bo fiat tipo

Fiat tipo Fiat
Manjše presenečenje iz Fiata. Limuzino, ki so jo predstavili zgodaj poleti pod kodnim imenom egea so preimenovali v tudi Slovencem dobro znano ime tipo. Fiat tipo bo v Sloveniji na voljo tudi kot komblimuzina in karavan.

Italijani so se torej odločili, da bodo sledili zgledu še nekaterih z oživljanjem starega imena, ki ga bodo prilepili na povsem nov tip avtomobila. Fiat tipo je bil namreč v 90. letih zvezda italijanske avtomobilske industrije, ki se je ruval z golfom, astro in sličnimi.

Še posebej čislani sta bili njegovi različici sedicivalvole in granturismo, prvi z močnim 2,0-litrskim bencinarjem, drugi z zmogljivim 1,9-litrskim turbodizlom. Med drugim je lahko imel povsem digitalizirane merilnike, bil je poln udobja, na cesti je bil sila agilen ...

In tipo letnika 2016? No, malce drugačen bo. Tako kot pri Seatu, kjer so "downgradeali" svoje ime toledo v nizkocenovnega klona škode rapid, se je nekaj podobnega zgodilo še pri Fiatu.

Nizkocenovno limuzino, ki so ji ob predstavitvi v rodni Turčiji nadeli ime egea, bodo namreč na ostalih trgih Evrope, tudi slovenskem, prodajali z imenom tipo.

Fiat aegea | Avtor: Fiat Fiat

Kot je za Automotive News povedal Alfredo Altavilla, ki je pri Fiat Chrysler Automobiles glavni operativni direktor za Evropo, bo tipo ubral podoben recept kot romunska Dacia. Gre namreč za nizkocenovni model, vendar s to razliko, da Dacia v tem nižjem-srednjem segmentu nima pravega predstavnika. 

Tudi kombi in karavan

Tipo bo poleg limuzinske različice za Slovence in ostali Zahod verjetno še precej bolj zanimiv s kombilimuzinsko in karavansko različico, ki ju bodo predstavili marca na salonu v Ženevi. Glavni rival je kot na dlani - škoda rapid.

Z malce nadaljne logike ni težko ugotoviti, da bo kombilimuzinski tipo nadomestil dosedanji model brava, limuzina pa lineo. Karavan se pri Fiatu vrača prvič po modelu stilo, ki je šel v anale leta 2008. 

Cene za tipa še niso znane, naj pa bi se pričele pri okoli 12.000 evrov. Decembra se prične prodaja limuzine v Italiji, sledili bodo še ostali evropski trgi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.