Svet
20 ogledov

"Ne igram po vaših pravilih!"

Yanis Varoufakis EPA
Grški finančni minister je pravi moški.

"Naj povem, da čim se je pojavil profesor ekonomije Janis Varoufakis na grški sirizini politični sceni, sem si rekla: Uau! in šla, kar sicer ne počnem, pogledat njegove fotke na internet," si ni mogla kaj, da ne bi povedala publicistka Manca Košir

Varoufakis je komet na političnem prizorišču, ki je seveda razburil s svojimi izjavami o tem, da Grčija noče več varčevanja in ne sodelovanja s Trojko (to izjavo je precej omilil). Novega grškega finančnega ministra pa je težko spregledati tudi zaradi svežine, karizme, energije in seksapila, ki ga oddaja.

Zavidljiva energija

Nicholas Theocarakis,  grški akademski in ekonomist, Varoufakisa, s katerim skupaj hodi na počitnice, opisuje kot "nesramno učinkovitega človeka". "Po kopanju v morju in kosilu, ki ga sam pomagal pripraviti, ko smo drugi razmišljali le še o siesti, je Janis napisal nekaj tisoč besed za svoj blog ali kakšen drugi časopis, nato opravil razgovor preko Skypa, pripravil predavanje ali seminar. Če pogledaš njegov urnik, deluje, kot, da bi bil malo nor."

Ležeren slog oblačenja

Yanis Varoufakis | Avtor: Profimedias Profimedias
Da je drugačen od evropskih politikov, kaže tako z besedami, načinom oblačenja in telesno govorico. Na uradni obisk na Downing Street je prišel v usnjeni jakni, oprijeti modri srajci čez hlače in brez kravate. Ležeren modni slog visokega plačilnega razreda. Nekateri britanski mediji so menili, da je nespoštljiv, nekateri modni strokovnjaki pa ocenili, da v taki opravi deluje kot varnostnik v nočnem klubu, številni drugi pa so njegov način prepoznali kot sporočilo:"Ne igram po vaših pravilih!". 

Roka v žepu

Janis Varoufakis | Avtor: EPA EPA
Zanimivo ga je bilo opazovati na uradni novinarski konferenci skupaj s predsedujočim Evroskupini, nizozemskim finančnim ministrom Jeroenom Dijsselbloem. Medtem, ko je slednji, zapet do vratu togo nagovarjal novinarje, se je Varoufakis z odpeto srajco zleknil na stolu in si nadel sproščen nasmešek. Ko se je po zaključku novinarske konference rokoval, je levo roko že ležerno vtaknil v žep. Roka v žepu in modra srajca sta očitno postala njegova zaščitna znaka. 

Ženske vzdihujejo

Yanis Varoufakis  | Avtor: EPA EPA
Energični oven obužuje košarko. Na igrišču preživlja številne ure prostega časa, tudi zato je videti mlajši. Ima 53 let. "Pre.., kako je grški finančni minister seksi," je na svoji Facebook strani zapisala Isabel Moreira, poslanka socialistov v portugalskem parlamentu. Ženskih oboževalk mu ne manjka, prav tako ne manjka primerjav z liki iz kultnih filmov. Kolumnista Financial Timesta Tony Barber and Kerin Hope menita, da bi v Pulp Fictionu lahko zamenjal Bruca Willisa. Na prvo sejo vlade se je Varoufakis pripeljal s svojo 1300cc Yamaho. 

Poročen drugič

Rodil se je v družini srednjega razreda, vendar obiskoval najbolj elitne šole. Doktoriral je na univerzi Essex, matematiko in statistiko je predaval na številnih svetovnih univerzah, je avtor mnogih člankov in knjig, 11 let je delal v Avstraliji ...Njegova angleščina je brezhibna. 

Ekonomist marksističnega profila je tudi velik ljubitelj tajske hrane ter angleške literature, rad klepeta o umetnosti. Na levi roki nosi poročni prstan. Druga žena, dolgolasa plavolaska, je instalacijska umetnica Danae Stratou. Pogosto ju je mogoče srečati v barih v elitnem predelu Aten Kolonaki. 

Komentarjev 6
  • puksicd 18:17 08.februar 2015.

    Pa še v kategorijo Svet ... Res sramota.

  • puksicd 18:03 08.februar 2015.

    Dragi Žurnalčki ... s tem, ko sem napisal, da je članek neumen, sem podal svoje mnenje. Če ste to razumeli kot žalitev - in zaradi tega odstranili moj komentar - brez dopisa, da krši vašo politiko ... bla bla bla, ...prikaži več ste mojo tezo samo potrdili. Poleg tega pa kršili mojo ustavno pravico do svobodnega izražanja mnenj. Tako, poučite se o besedi "neumen":neúmen -mna -o prid., neúmnejši (ú ū)ss1. ki ni sposoben hitro dojemati, prodorno misliti: njegovi sodelavci niso neumni; ni neumen, le učiti se mu ne ljubi; preveč je neumen za šolo; neumen je kot noč, nizko kot tele zelo / ekspr. za krajo ni neumna zna spretno krasti / kot psovka gos neumnass// ki ne vsebuje, izraža sposobnosti za tako dojemanje, mišljenje: neumen obraz; neumne oči / neumen odgovorss2. ki ne ravna v skladu z razumom, pametjo: vsak neumen otrok bi se pametneje odločil; mlad je še in neumen; človek je v teh letih najbolj neumen / ekspr.: bil je tako neumen, da mu je zaupal; ni tako neumen, kot se dela / ekspr.: neumen

  • mph 17:21 08.februar 2015.

    Ali poglejte to plešo, puklavo držo ... in že so v transu vsi njegovi verniki obeh spolov.