Avto
44 ogledov

Ne kličite oglasov 090

(Foto: Miha Pečoler) Žurnal24 main
Trg rabljenih vozil. 
Nadzora nad oglasi s številko 090 pri nas še vedno ni. Tržni inšpektorat lahko nanje le opozarja.

Nateg. Na spletu se pojavljajo oglasi za rabljena vozila, občutno cenejša od preostalih, med kontaktnimi podatki pa je navedena številka 090. Oglasi so zavajajoči, saj gre za navidezno prodajo, zakonodaja pa je pomanjkljiva, saj potrošnika ne ščiti.

Oderuški oglasi že več let
“Tovrstne oglase smo prvič opazili že okoli leta 2005, vsi po vrsti pa so namenjeni zgolj ustvarjanju dobička na račun dragih telefonskih impulzov in ne dejanski prodaji vozil,” je povedal strokovnjak s področja prodaje rabljenih vozil, ki ni želel biti imenovan, in dodal: “Ko pokličete številko, vam prodajalec na dolgo razlaga o avtu, ko pa se želite dogovoriti za ogled, vam pove, da je vozilo v drugi državi in da ogled ni možen, saj gre za dobavo po naročilu.”

O tem smo povprašali tudi na Tržni inšpektorat Republike Slovenije (Tirs). “Do zdaj smo imeli le eno tovrstno prijavo, pa še to zato, ker pri številki 090 ni bilo navedene cene klica, kot to veleva zakon o varstvu potrošnikov,” nam je povedala tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Za ustanove niso sporni
Na Tirsu pri tovrstnih oglasih ne vidijo ničesar spornega, saj zakonodaja pravi le, da morajo biti s plačljivostjo telefonske številke in ceno klica potrošniki seznanjeni; sporno je samo, če je navedena navadna številka, ki je preusmerjena na plačljivo številko 090.

Mateja Videčnik z Zveze potrošnikov Slovenije je prav tako dejala, da za takšne primere ne vedo, potrošnikom pa svetujejo, naj, če opazijo kaj takega, o tem obvestijo Tirs ali policijo. Sami lahko potrošnike na tovrstne primere namreč zgolj opozarjajo, za kaj več pa niso pristojni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.