Slovenija
41 ogledov

"Ne kodeks, 10 božjih zapovedi"

Alojz Sok Mediaspeed.net
Pravilnik. Župane in mestne svetnike naj bi zavezoval k etičnemu delovanju.

"Politiki ne potrebujemo še enega dokumenta, ki bi nam narekoval, kako naj se vedemo, saj je takih dokumentov že dovolj. Konec koncev je edini pravilnik, ki vedno velja, deset božjih zapovedi, in če temu slediš, ne potrebuješ nobenega drugega dokumenta," pravi ormoški župan Alojz Sok.

O odstopu niti ene črke

Člani Skupnosti občin Slovenije (SOS) bodo danes na seji v Sveti Trojici v Slovenskih goricah sprejemali kodeks etike funkcionarjev na lokalni ravni, ki bo župane in mestne svetnike zavezoval k moralnemu in etičnemu delovanju. V kodeksu pa ni zapisano, da mora kršitelj odstopiti, in prav to moti velenjskega župana Srečka Meha, ki pravi: "Takšnega kodeksa ne potrebujemo. Vsak bi moral imeti kanček moralne presoje, da bi ob kršenju moralnih in etičnih pravil takoj odstopil." Da kodeks ne prinaša nič novega, pa dodaja ptujski župan Štefan Čelan: "Zapisanega ni nič, česar ne bi že predpisovali različni zakoni. Kršitelji bodo, kot v šoli, dobili malo po prstih."

"Premik v glavi"

Po mnenju Jasmine Vidmar, generalne sekretarke SOS, je kodeks v teh časih nujen: "Javnost opozarja, da nekateri pri svojem delu premalo spoštujejo etiko. Kodeks funkcionarje dodatno zavezuje k spoštovanju pravil in delovanju v skladu z zakonodajo. Vrednote so porušene, in to ne samo pri politikih, pri vseh." Vidmarjeva meni, da bodo zaradi kodeksa funkcionarji zares bolj etični, saj ga bodo javno podpisali. Tudi župan Občine Ruše Uroš Štanc meni, da ga nujno potrebujejo. "Da pa ne ostane kodeks le neki papir, je pred tem pri vseh funkcionarjih potreben premik v glavi, da se začno zavedati odgovornosti do ljudi. Saj župani nismo nedotakljivi kot neke svete krave," še pravi Štanc.

Komentarjev 5
  • feferon 13:56 06.februar 2013.

    Bolj se delajo krščanske, bolj kradejo. Samo Španijo poglejte. Pa gre v cerkev ,se spove in krade dalje...

  • e3a270401251128a99dad64d634a7bfcbc51c7a5 10:47 06.februar 2013.

    Mene pa samo zanima ena zadeva. A je to kakšen star članek? Namreč kolikor je meni znano Srečko Meh že nekaj let ni več župan Velenja ...

  • dragec 08:11 06.februar 2013.

    Mujo, glih si najdel primerne časopise - požarreport ali demokracijo.beri delo, večer, žurnal, 24ur, mladino