Avto
4696 ogledov

Ne kupujte letne vinjete!

Vinjeta 2016 Dars
Letne vinjete za slovenske avtoceste se ne izplača kupiti.

Vsi preračunljivci, ki se bodo v prihodnjih mesecih vozili po avtocestnem omrežju, a še nimajo vinjete za svoj avtomobil, se bodo odslej lahko izognili nakupu letne vinjete, saj se cenovno ne  izplača več. 

Do 1. decembra so še dobri trije meseci. Letna vinjeta za avtomobil stane 110 evrov, mesečna pa 30 evrov. Letno vinjeto za 2017 bo mogoče kupiti že s 1. decembrom letos. To pomeni, da je mogoče s tremi mesečnimi vinjetami priti "skozi" september, oktober in november. Če bi vinjeto potrebovali že do zaključka avgusta, torej še za dodatni teden, potem je dovolj doplačati še za tedensko vinjeto (15 evrov), a bi bili še vedno na boljšem. Tudi za kategorijo 2B (kombiji) izračun pravi podobno. Namesto 220 evrov za letno vinjeto je bolj kupiti tri mesečne vinjete po 60 evrov. Tedenska vinjeta za 2B stane 30 evrov. 

Je pa res, da bo v zameno za prihranjene evre nekaj več dela z lepljenjem in odstranjevanjem nalepk.

Daleč največ letnih vinjet se sicer proda januarja in februarja, a obstajajo tudi razlogi za kasnejši nakup - nov avto, spremenjene vozne navade ...

Za Avstrijo kupite dvomesečno

Tudi nakup letnih vinjet za nekatere sosednje države praktično ni več smiseln. Nemški klub Adac glede Avstrije svetuje nakup dvomesečnih vinjet, ki vsaka stane po 25,70 evrov. Letna vinjeta stane 85,70 evrov. 

Na Češkem pa letna vinjeta stane 57 evrov, mesečna pa 17 evrov. 

Le za Švico ostaja letna vinjeta aktualna, a iz drugega razloga - v Švici ne poznajo mesečnih ali tedenskih vinjet.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
  • jozicamurn 15:18 04.januar 2017.

    Ponavljam resnico: Janša SDS = cca. 68 eur letna vinjeta (oni so uvedli vinjeto), SD lutkica na oblasti = 110 eur letna vinjeta!

  • DasAuto 14:04 23.avgust 2016.

    avstrijska vinjeta 86 eur, češka 57, švicarska 40 in potem takem si nekdo upa trditi, da je za slovensko 110 eur ugodna cena?! čehi imajo nekaj nižji standard od nas, avstrijci in švicarji pa ne, pa imajo kljub vsemu dosti ...prikaži več nižje cene vinjet. edini problem v avstriji so določeni tuneli, ki jih je potrebno posebej plačat.

  • zdrej 09:46 23.avgust 2016.

    Tle je point, da greš se vsaj ne ustaviš ingreš z večjo hoitrostjo skozi cestninsko. Ja Bil je ABC, pri katerem pa na določenih odsekih zopet nisi plačeval pravično. Pa še stal si v koloni itd. Potem je tu še ...prikaži večše point, da DARS ne plačuje več toliko cestninskih delavcev in je strošek manjši. Zastonj ni, samo več kilometrov po AC delaš, ceneje je kilometer vožnje po AC. Vem ni najbolj pravično, je pa solidarnost bolje razvitih regij z slabše razvitimi. Namreč mi iz slabše razvitih regij moramo prevozit več. Pravičnost lahko uvede samo elektronsko cestninjenje, vendar ne bo tako poceni. Ne zate, ki prevoziš malo in ne zame ki prevozim dosti. Pa če gledaš tedensko vinjete in se pelješ recimo iz Brežic v Jesenice in nazaj plačaš 15€, kar bi nekje realno plačal če tudi bi imel ABC ali plačeval cestnine (ali pa še kakšen € več v starem sistemu). Voziš pa se še lahko kar nekaj dni. Torej tudi ti se voziš ceneje s krajšo vinjeto. Če pa je pot krajša , pa obstajajo "stare" ceste pa