Slovenija
186 ogledov

Ne mahajte reševalcem na helikopterju!

Gorsko reševanje Žurnal24 main
Veste, kako pravilno ravnati, če v gorah naletite na reševanje s helikopterjem? Bi znali pravilno signalizirati, če bi potrebovali pomoč?

Sezona obiskovanja gora je v polnem zamahu. Kot prejšnja leta so tudi letos ob nesrečah gornikov že kar nekajkrat morali posredovati reševalci. Najhitrejše reševanje ob ustreznih vremenskih pogojih omogoča helikopter.


Na portalu Gore-ljudje.net so avtorji Iztok Tomazin, Miha Avbelj in Igor Zlodej pripravili navodila, kako najučinkoviteje pripomorete k čim hitrejšemu in srečnemu koncu.

Nekaj napotkov

– Če helikopter počasi leti sem in tja ob pobočju, najverjetneje išče kraj nesreče. Če zanesljivo veste, kje so tisti, ki pomoč potrebujejo, to nakažite tako, da z rokami ali pohodnimi palicami kažete v smer nesreče.

– Če pomoč potrebujete sami ali kdo v vaši neposredni bližini, se obrnite proti helikopterju in dvignite obe roki, iztegnjeni in nekoliko razmaknjeni (s telesom ste kot črka Y). Gre za mednarodno znamenje yes, ki da jasen znak, da potrebujete pomoč.

– Če pomoči ne potrebujete, eno roko iztegnite poševno navzgor, drugo poševno navzdol. To je znamenje za ne; zlasti pomembno je, da ga uporabite, ko počivate ali mirujete. "Navdušeno mahanje in pozdravljanje helikopterja je sicer zelo prijazno, kadar pa iščemo ponesrečenca, nas žal lahko zavede," so zapisali avtorji.

Ponesrečenca ne puščajte samega

Če ste sopotnik ali po naključju pridete mimo, ponesrečencu zagotovite prvo pomoč in ga zavarujte pred nadaljnjimi poškodbami, padajočim kamenjem in podobnim.

– Pred prihodom helikopterja odstranite vse predmete, ki bi jih lahko piš rotorja dvignil v zrak (oblačila, nahrbtniki, palice),
eden ali dva naj čepita ali sedita pri ponesrečenem, preostali naj se umaknejo več deset metrov na varno.

– Piš rotorja je zelo močan, v neposredni bližini preseže 80 kilometrov na uro. Odpihne nepritrjene kose opreme, še huje pa je, da podre v globino nepripravljenega stoječega človeka. 

– Helikopter lahko sproži padec kamna ali se sproži plaz – tako ponesrečenca kot tiste, ki pomagajo, se morajo zavarovati pred padajočim kamenjem. Če ste na primer navezani v steni ali pripeti na jeklenico zavarovane poti, si poskusite najti zavetje pod kakim previsom. Pozimi je treba poiskati varno mesto pred plazom, obmirovati in izklopiti plazovne žolne. Odhod z mesta je dovoljen, ko se helikopter umakne s kraja iskanja oziroma reševanja

– Ne gibajte se v bližini delujočega helikopterja: "Vrteči se glavni ali repni rotor z lahkoto presekata človeka." Če se morate nujno premikati, to storite pred prvo polovico helikopterja, da vas posadka vidi, sicer počakajte, da helikopter odleti.

–"Kakršnokoli plezanje, vzpenjanje ali sestopanje nad in pod krajem nesreče med reševalno akcijo, še posebno če sodeluje helikopter, je zaradi varnosti nesprejemljivo," opozarjajo avtorji. Če se znajdete v bližini, ne ogrožajte sebe in ne otežujte dela reševalcem z nepotrebnim "firbcanjem" in željo, da bi dobili čim boljšo fotografijo dogajanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.