Magazin > Lepota & telo
1692 ogledov

Ne odstranjujte plesni s kruha

kruh plesen Profimedias
Vsakomur se je najbrž že zgodilo, da se mu je po nekaj dneh na kruhu pojavila plesen. Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj je ni pametno odstranjevati.

Če so vas učili, da plesen s kruha preprosto odrežete ali obrežite, s takšnim početjem raje prenehajte. Ker je kruh mehka hrana, strokovnjaki tega ne priporočajo. V primeru mehke hrane se namreč plesen ali njeni delci lahko ob rezanju premaknejo globlje v hrano. Ker gre za delce, ki jih ni moč zaznati s prostim očesom, je težko vedeti, koliko kruha bi bilo treba odrezati. 

Pri že narezanem kruhu je lažje oceniti, tako kot tudi v primeru dolgih štruc, kjer je plesen prisotna samo na enem koncu. 

Če se želite izogniti plesni, bodite bolj natančni pri načrtovanju porabe kruha. Če ga kupite več, kot bi ga lahko pojedli v zglednem času, ga narežite na kose in zamrznite. Tako lahko iz zamrzovalnika vzamete samo toliko, kolikor potrebujete. 

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da ni samo kruh primer hrane, ki jo je treba zavreči, če se na njej pojavi plesen. Enako velja za marmelado in sadje, saj je težko oceniti, do kje vse sega plesen. 

Drugače je s salamo, korenje ali trdimi siri. Tukaj lahko odrežete kos, kjer se je nabrala plesen. Svetujejo, da ne odrežete tik ob plesni, ampak malce širši kos. 

Komentarjev 6
  • Miran Rižnar 20:58 02.maj 2017.

    Misliš...?

  • privat 18:39 02.maj 2017.

    potrebno je tak kruh zbrati in poslati v srbijo kot humanitarno pomoč?

  • Zmago 07:52 02.maj 2017.

    Ne vem kakšne vrste plesni se razvijejo v »modernem« kruhu s vsemi dodatki »velikih pekovskih mojstrov«. Ko sem bil majhen, so stari kmečki ljudje radi poudarjali, da je star, malo plesniv kruh dober za zdravje in da dobiš »močne« kosti. ...prikaži več ?????No, pred leti sem pa zasledil, da so star plesniv kruh uporabljali že stari egipčani, ki so ga polagali na rane, da se niso okužile. Baje je v kruhovi plesni PENICILIN, ki ga je odkril naključno škot Alexander Fleming, ki je opazil, da se kolonije bakterij odmrle v okolici plesni, ki mu je po nesreči zašla v petrijevo posodo.https://en.wikipedia.org/wiki/Penicillin