Slovenija
165 ogledov

"Ne pošiljajte, le pridite"

Kartica zdravstvenega zavarovanja Žurnal24 main
Novo kartico lahko naročite pisno, tudi če vas pokličejo na zavod.

Ob spremembi priimka na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni treba poslati nobenega potrdila, saj imajo dostop do registra prebivalstva, le osebno se je treba oglasiti, so naši bralki odgovorili na zavodu, ko se je pozanimala, kako lahko naroči novo kartico zdravstvenega zavarovanja.

Zakaj tega ni mogoče urediti pisno po pošti, smo vprašali ZZZS, kjer so nam odgovorili, da se je osebno treba oglasiti, kadar gre za spremembo vidnih podatkov na kartici zdravstvenega zavarovanja.

"V praksi" mogoče pisno

Osebni obisk enote ZZZS marsikomu, ki se mu delovnik še ne zaključi pred 17. uro, predstavlja težavo. Ob nadaljnjem spraševanju, ali je osebni obisk edina možnost in ali razen pooblastila ni nobene alternativne možnosti, pa so svoj prvotni odgovor popravili: "V praksi je mogoče ob spremembi priimka novo kartico naročiti tudi po pošti (brez fizičnega obiska ZZZS) pod pogojem, da je sprememba priimka razvidna iz centralnega registra prebivalstva." To torej pomeni, da bi naša bralka lahko "v praksi" zadevo uredila tudi po pošti in ji ne bi bilo treba obiskati ZZZS, kot so ji naročili.

Kot pojasnjujejo, izdelavo kartice na podlagi pisne vloge omogočajo, ker ZZZS še nima vzpostavljene infrastrukture za sprejem elektronskih vlog, ki bi povsem nadomestile lastnoročni podpis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.